Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Naša budúca strava? Nová náhrada mäsa je viac než len exotickou lahôdkou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeho plody patria medzi najväčšie, plod môže vážiť aj 50 kilogramov. Nielen svojou veľkosťou prekvapuje chlebovník, alebo inak povedané Jackfruit. Aj jeho zdravotné účinky vyrazia mnohým dych a o jeho obsahu, ktorý v sebe skrýva, už ani nie je reč. Bude toto ovocie našou budúcou stravou?


Na prvý pohľad si ho mnohí môžu pomýliť s dikobrazom! Ide pritom o plody, ktoré rastú na chlebovníku rôznolistom, čo je zelený strom, o ktorom málokto počul. Väčšinou o ňom vedia alebo ho priamo ochutnali tí, ktorí sa dostali do nej exotickej krajiny. U nás je málo známy. Chlebovník pôvodne pochádza z Indie, kde je stále základnou potravinou miestnych obyvateľov. 

Čítajte tiež: Koniec s nepríjemným pálením záhy: VIDEO, ako sa zbaviť refluxu kyseliny pomocou masáže!

Dnes sa pestuje v rôznych tropických a subtropických oblastiach Ázie a na ostrovoch Polynézie. Jedným z najväčších producentov je napr. Thajsko, Srí Lanka, Vietnam, atď. Nie každý chlebovník má plody. A keď už aj, jeho plody sú rôznej dĺžky, môže to byť až 1 meter a vážia aj 40 kilogramov. Rastú na krátkych stopkách priamo na kmeni stromu alebo hlavných vetviach. 

Ako vplýva na organizmus? 

Plody chlebovníka sú plné vody a minerálnych látok. Textúrou i chuťou sa podobá na mäso. Preto sa prirovnáva ako k „novej náhrade mäsa“, ktorá bude možno onedlho často na našich stoloch. Plody vynikajú vysokým obsahom vlákniny a taktiež ich každý bude zbožňovať vďaka svojej chuti. Môžu sa pochváliť vitamínmi skupiny B, vitamínom C, provitamínom A a betakaroténom. Taktiež obsahujú vápnik, meď, horčík, železo, mangán, zinok a rôzne enzýmy a aminokyseliny

Jackfruit nie je len exotickou lahôdkou. Tento veľký plod podporuje detoxikáciu organizmu a imunitný systém, chráni bunky pred voľnými radikálmi a taktiež prečisťuje hrubé črevo a tráviaci trakt. Pozitívne pôsobí na tvorbu červených krviniek a na tvorbu pevnosť kostí, zubov a kĺbov. 

Plod chlebovníka môže mať aj 40-50 kilogramov. (Foto: Gettyimages.com)
Zobraziť galériu (2)
Plod chlebovníka môže mať aj 40-50 kilogramov. (Foto: Gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ho použiť?

Hoci u nás nie je veľmi známy, čerstvý Jackfruit je dostupný aj na Slovensku, no v špeciálnych obchodoch so zdravou stravou či ázijských potravinách. Jeho cena sa pohybuje približne okolo 0,75 eura za 100 gramov. Zoženiete aj jeho sušené plátky. 

Z chlebovníka môžete využiť jeho dužinu na varenie, dusenie, pečenie a smaženie. Pripravuje sa podobne ako zemiaky, s korením či rozličnou zeleninou. Usušená a rozomletá dužina sa dokonca dá použiť ako múka a z nej sa následne spraví chlieb. Preto dostal JackFruit pomenovanie ako Chlebovník. Dužina sa využíva aj na prípravu džemov, likérov či kompótov. Sušená verzia sa môže pridať do šalátov. 

Pozrite si video, ako správne rozrezať jackfruit:

Viac o téme: Ovocie ZdravieLiečbaPrevenciaChlebovníkJackfruit
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9