Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koniec artritídy vďaka záhradnej byline: Táto rastlina zabráni náhrade kĺbov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Artritída by mohla byť čoskoro minulosťou! Milióny pacientov trpia zápalovým poškodením kĺbov, ktoré znepríjemňuje ich každodenný život. Je tu však nádej, že by sa mohli zbaviť bolestí a tým aj chirurgickej náhrade kĺbov. Pomôcť by im mohli záhradné kvetiny - pivonky.

Veľký potenciál v liečbe

Bude čoskoro k dispozícii tabletka na liečbu najčastejšej formy artritídy? Vedci testujú lieky, známy ako APPA na ľuďoch po tom, čo zistili, že významne zmierňuje bolesť osteoartrózy u zvierat. Vyzerá to tak, že liečba tiež spomaľuje ničenie chrupavky! Ak APPA prejde všetkými testami, môže sa objaviť na trhu v priebehu desaťročia. Vznikne tak šanca na zmenu životov miliónov trpiacich, čím sa znížia náklady na zdravotnú starostlivosť, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Parazity na našej tvári: VIDEO, čo sa deje v pokožke, zatiaľ čo spíme!

Už skoršie zistenia výskumníkov boli považované za ohromné. Dnes vláda financuje časť projektu a vďaka tomu výskum pokračuje na ľuďoch.

Reumatológ profesor Robert Moots, ktorý vedie klinické skúšanie lieku na Inštitúte starnutia a chronickej choroby v Liverpoole, povedal: „Milióny pacientov s osteoartritídou trpia každý deň so silnou bolesťou, pretože súčasné lieky na predpis nie sú často účinné. APPA má potenciál byť účinnou liečbou osteoartritídy, ktorá by mohla riešiť bolesť, ktorú spôsobuje, pacienti by ju mali oveľa lepšie znášať a tiež vedci dúfajú, že zastaví ochorenie spôsobujúce ďalšie poškodenie kĺbov."

O chorobe

Osteoartróza môže ovplyvniť akýkoľvek kĺb v tele a spôsobiť bolesť, stuhnutosť, opuch a citlivosť. V zdravom kĺbe pokrýva povrch kostí povlak z tvrdého, ale hladkého a klzkého tkaniva nazývaného chrupavka, ktorý im pomáha pohybovať sa bez trenia. Keď sa človek vyvíja, dochádza ku stavu, keď sa chrupavka rozpadne a kĺby sa nepohybujú hladko.

Môžu sa vyvinúť kostné výrastky alebo výbežky a oblasť sa môže zapáliť. Tretina žien a štvrtina mužov vo veku od 45 do 64 rokov vyhľadávajú liečbu osteoartritídy, čo sa zvyšuje na takmer polovicu ľudí vo veku 75 a viac rokov. 

Mark Wilkinson, hovorca Versus Arthritis a profesor ortopedickej chirurgie na univerzite v Sheffielde, povedal: „Viac ako osem miliónov ľudí vo Veľkej Británii žije s osteoartritídou, mnohí z nich každý deň trpia neznesiteľnou bolesťou. Väčšina ľudí so zdravotným stavom zvláda svoje príznaky liekmi proti bolesti a náhradami kĺbov, pretože v súčasnosti neexistujú žiadne lieky na liečbu osteoartritídy. Tešíme sa na výsledky ďalšej fázy testovania

Účinné látky

APPA kombinuje dve syntetické verzie rastlinných zlúčenín nazývaných apocynin a paeonol. Apocynin pochádza z byliny, ktorá rastie v Himalájach v Nepále a má protizápalové schopnosti. Tradične sa používa na liečbu ochorení pečene a srdca, žltačky a astmy. Paeonol je z kvetu pivonky a používa sa v tradičných čínskych liekoch kvôli jeho protizápalovým, imunitným regulačným a protinádorovým účinkom. 

Koniec artritídy vďaka záhradnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vyzerá to tak, že je tu liek, ktorý by mohol zastaviť postup choroby, a tak by sa mnohí mohli vyhnúť chirurgickej náhrady kĺbov. 

APPA sa tiež hodí na liečenie iných zápalových ochorení, ako je reumatoidná artritída a sklerodermia. Je vo vývoji šesť rokov a bude trvať ďalších päť až šesť rokov, kým bude schválený na použitie, ak bude ďalšie testovanie prebiehať hladko.

Viac o téme: TabletkaLiekLiečbaKĺbyArtritídaOsteoartróza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9