Najšpinavšie miesta posiate baktériami: Po dotknutí týchto PREDMETOV si ihneď umyte ruky!

Zdroj: gettyimages.com
2019-05-28 05:55:00

Sú doslova magnetom pre baktérie, choroboplodné zárodky a iné mikroorganizmy! Reč je o určitých veciach, po ktorých keď sa dotknete, v priebehu pár sekúnd máte na svojej koži neželaných návštevníkov. V tom prípade treba zakročiť a použiť účinnú zbraň v podobe vody a mydla.

Umývanie rúk je nevyhnutné pre dostatočnú hygienu a odstránenie baktérií. Tak zabránite prenosu vírusov, mikroorganizmov a iných baktérií podľa kliniky Mayo. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča umyť si ruky mydlom a čistou vodou alebo liehovým dezinfekčným prostriedkom na báze alkoholu. Štúdie ukazujú, že oba spôsoby sú účinné na udržanie zárodkov od tela. Hoci nejde o nové zistenia a mnohých o tom vedia, málokto tuší, kedy si treba okamžite umyť ruky! 

Po dotknutí určitých predmetov by sme mali ako prvé, po príchode domov, myslieť na hygienu rúk!

Čítajte tiež: Desivá daň za krásu? Odborníci vyšli von s pravdou o gélových nechtoch a rakovine!​

Peniaze

Hoci väčšina dnes nákupy platí debetnou alebo kreditnou kartou, niekedy príde na hotovosť. Ak použijete bankovky, hneď, ako to bude možné, umyte si ruky! Výskumníci testovali jednodolárové bankovky z banky v New Yorku a našli na nich stovky mikroorganizmov vrátane orálnych a vaginálnych baktérií a DNA z domácich zvierat a vírusov. Podobný výskum ukázal, že niektoré peniaze a mince dokonca obsahujú patogény ako E. coli a salmonelu. 

Zábradlia, rukoväte alebo kľučky na dverách

Aj v tomto prípade je umývanie rúk nesmierne dôležité pre obmedzenie šírenia baktérií a vírusov, ako hovorí Katy Burrisová, MD, dermatologička z Columbia University Medical Center. Po každej jednej jazde hromadnou verejnou dopravou, kde sa mnohí dotýkajú rovnakých povrchov, treba myslieť na hygienu. To všetko zahŕňajú povrchy od zábradlia na eskalátoroch cez tyče na držanie v metre až po kúpeľňové kľučky dverí. 

Nápojové lístky a menu

Zatiaľ čo vy si v reštaurácii prezeráte menu a vyberáte jedlo, na ktorom si pochutnáte, baktérie sa dostanú na vašu pokožku. Výskumníci z University of Arizona zistili, že menu mali neuveriteľných 185 000 bakteriálnych organizmov! Počas dňa sa jedálneho lístku dotknú stovky ľudí! 

Takmer čokoľvek v ordinácii lekára

Kvôli pacientom, ktorí prichádzajú počas celého dňa k lekárovi je všetko v ordinácii „posiate“ baktériami. Týka sa to takmer všetkého, od čakacej stoličky až po kľučky od dverí. 

Akékoľvek zvieratá

Nie všetci si umývajú ruky po dotyku domácich zvierat, pritom by mali, ako uviedla lekárka Nesochi Okeke-Igbokwová.

„Zvieratá môžu niesť rôzne choroby,“ hovorí. „A pretože domáce zvieratá sú vo všeobecnosti považované za priateľských členov rodiny, občas sa prehliada umývanie rúk po kontakte s nimi.“

Hygiena rúk po dotyku zvierat alebo interakcia s domácimi miláčikmi, či už vaša alebo niekoho iného, ​​je absolútne nevyhnutná.

Dotykové obrazovky

Použili ste svoj dotykový mobilný telefón? Málokoho by napadlo ihneď bežať do kúpeľne. Jednými z najhorších sú kioskové prístroje na letiskách alebo v miestach verejnej dopravy, ktoré majú dotykovú obrazovku, ako upozorňuje Dr. Burrisová.

 „Baktérie sú všade a niektoré miesta môžu preniesť viac mikroorganizmov ako si uvedomujete,“ hovorí odborník. 

Aj mobilné telefóny sa počítajú. Najmä preto, že ich môžete zdieľať s ostatnými. Dobrou správou je, že sa tomu dá vyhnúť. 

 „Jednoduché umývanie mydlom a vodou obrazovku telefónu zníži prenos týchto patogénov,“ hovorí Dr. Burrisová.

Kuchynské špongie a pracovná doska

V kuchyni je zárodočné prostredie! Nielenže sa v kuchyni nachádzajú surové potraviny, ale aj čistiace prostriedky, riad a textílie, ako sú kuchynské utierky a špongie. Jedna štúdia zistila až 326 rôznych druhov baktérií žijúcich na použitých kuchynských špongiách. Uistite sa, že pravidelne vyhadzujete staré špongie a vždy si umyte ruky pred prípravou jedla a po manipulácii so surovým mäsom.

Perá, ktoré nie sú vaše

Hoci mnohí používajú svoj telefón alebo počítač na zapisovanie poznámok, niekedy si požičajú pero. A to je dôvod, prečo si hneď po tom umyť ruky! Kancelárske pero má desaťnásobok zárodkov viac ako kancelárska toaleta, podľa Wall Street Journal. Aby toho nebolo málo, veľa ľudí zvykne ohrýzať perá...

Dávkovače mydla 

Dávkovače mydla sú doslova útočiskom pre baktérie. Výskumníci z University of Arizona našli na dávkovačoch od mydla zárodky baktérií. Vedúci výskumník Charles Gerba, PhD hovorí, že dotýkať sa naplniteľných nádob na mydlo môže skutočne preniesť viac baktérií na vaše ruky, ako keby ste si preniesli baktérie po použití záchodu.

Niektoré predmety na letisku

Podľa Federálnej leteckej správy cestuje každý deň približne 2,6 milióna cestujúcich lietadlom. Viac ľudí znamená viac zárodkov a viac zdieľaných verejných plôch. Nedotýkajte sa kľučiek dverí, vodných fontán, kioskových obrazoviek a najmä tých plastových vaničiek na letiskovej bezpečnostnej linke. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie umývanie ruky hygiena prevencia choroby

2019-05-28 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia