Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spestrite si stereotypný jedálníček exotikou: Marakuja dá do poriadku dôležitý telesný orgán!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa rozkrojí, omámi vás svojou sviežou vôňou a krásnymi farbami. Marakuja alebo passion fruit nielenže úžasne chutí, ale vaše telo si z neho odnesie veľmi veľa! Je pastvou pre oči i chuťové poháriky a ešte k tomu vás nabije cennými látkami.

V obchodoch zvyčajne okolo neho prechádzame s dávkou nedôvery. Ako ho konzumovať a pripraviť? Ako vlastne chutí? Hoci sa exotické ovocie stalo pevnou súčasťou sortimentu, akosi sa ešte nedostalo do našich kuchýň. Veľká škoda! Marakuja ponúka oveľa viac, než si myslíte. 

Čítajte tiež: Zahoďte pyžamo a užite si nočnú slobodu: Po tomto zistení si už spodnú bielizeň nedáte!

O aké ovocie ide? 

Marakuja pochádza z Južnej Ameriky, kde má dostatok tepla a slnka pre svoje pestovanie. Je plodom popínavej byliny mučenky jedlej. Kvet marakuje je krásny na pohľad a od jeho tvaru je odvodený jeho názov „Kristova koruna“. Hoci ide o exotické ovocie, bez problémov sa dá zohnať aj v našich obchodoch. Dokonca ani nie je drahá! 

Ovocie je pokryté ochrannou šupkou, ktorá je nejedlá. Vo vnútri sa však skrýva šťavnaté jadro! Dužina marakuje je obalená čiernymi semienkami, ktoré obsahujú vlákninu, horčík, železo, fosfor či kyselinu listovú. Pozitívne pôsobia na náš tráviaci trakt, urýchľuje látkovú výmenu, detoxikuje organizmus a taktiež má antiseptické účinky. Dužina je kyslejšia s výraznou „cukríkovou“ arómou, takže sa hodí ako príjemné oživenie do bielych jogurtov, tvarohov alebo na smotanové koláče. Ovocie sa hodí aj do osviežujúcich letných limonád. 

Ochráni pred infarktom

Oplatí sa vyzdvihnúť ovocie práve kvôli jeho bohatému obsahu vlákniny! V sto gramoch ovocia, konkrétne v semienkach, je zastúpených okolo 10 gramov vlákniny. Zlepší trávenie a rozpustná vláknina je taktiež prevenciou infarktu a mŕtvice. Pôsobí proti zápche, ktorá je doslova strašiakom pre hrubé črevo. Ak pretrváva dlhšie obdobie, môže sa pričiniť na vzniku onkologických ochorení tohto telesného orgánu. 

Skvelé na dýchacie problémy

V mučenke sa nachádzajú aj flavonoidy, ktoré sú podľa výskumov prevenciou dýchacích problémov, astmy a alergií. Taktiež obsahuje látky, ktoré pôsobia upokojujúco. Aj preto je toto ovocie výborné na zabezpečenie pokojného a výdatného spánku. 

Spestrite si stereotypný jedálníček
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Marakuje disponuje aj množstvom vitamínu C a A. Vitamín C bojuje proti zápalovým ochoreniam a podporuje zdravie a vitalitu. Vitamín A je zase skvelý na zrak a kožu. Oba vitamíny bojujú s voľnými radikálmi. 

Toto exotické ovocie má nízky počet kalórií, sto gramov ovocia obsahuje 90 kalórií. Je ideálnou potravinou pri chudnutí a udržaní si štíhlej línie. 

Účinky ovocia

  • Posilňuje obranyschopnosť organizmu
  • Podporuje správne trávenie
  • Detoxikuje organizmus a prečisťuje hrubé črevo
  • Podporuje hojenie rán
  • Upokojuje nervový systém
  • Podporuje liečbu ochorení dýchacieho traktu

Ako jesť marakuju?

Postup ako porciovať toto ovocie je veľmi jednoduchý. Plod nešúpte, ale rozrežte na polovicu a obsah vydlabte lyžičkou. Konzumujte aj spolu so semienkami. 

Viac o téme: Ovocie ZdravieLiečbaPrevenciaMarakuja
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9