Parazity na našej tvári: VIDEO, čo sa deje v pokožke, zatiaľ čo spíme!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-28 10:00:00

Sú nenápadné, voľným okom neviditeľné, no vo veľkom osídľujú našu pokožku. Môžu byť za vznikom nepríjemných kožných problémov a zatiaľ, čo vy spíte, oni sa rozmnožujú. Reč je o roztočoch, ktoré mnohí poznajú ako neželaných návštevníkov, vyskytujúcich sa v posteľnej bielizni, no málokto vie, že parazitujú v ľudskej pokožke.


Neskutočné, čo sa nachádza na vašej tvári a na vlasovej pokožke. V póroch sa hemžia drobné živočíchy s ôsmimi nohami, ktoré hodujú na kožnom oleji, zatiaľ čo vy oddychujete. Ide o roztoče známe ako Demodex folliculorum, žijúce v blízkosti vlasových folikulov, vrátane neviditeľných jemných chĺpkov na bradavkách a na tvári. Kým vy ste ponorení v ríši snov, oni sa živia mastnotou a olejmi, ktoré sa nachádzajú na koži, ako upozorňuje livescience.com

Čítajte tiež: Jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť bolesti krížov: Nič vás to nestojí a nepotrebujete lekára!

Na internete sa objavil obrázok, ktorý ukazuje pohybujúce sa roztoče pod mikroskopom. Krútia ôsmimi nohami a otvárajú ústa, ktorými prechádza olej a kožné bunky. Hoci nehrozí, že by sa tieto roztoče rozmnožili a spôsobili vážnejší problém, môžu byť faktorom, ktorý prispieva ku kožným problémom, ako je napr. akné. Ukázalo sa, že uprednostňujú starších hostiteľov, pretože majú tendenciu mať mastnejšiu kožu. 

Všetko o roztočoch

Spomínané druhy roztočov známe ako Demodex folliculorum sa nachádzajú v ľudských ušiach, obočí a riasach ako aj na chlpoch, ktoré pokrývajú bradavky a genitálie. Podľa štúdie publikovanej v roku 1992 v časopise Clinical and Experimental Dermatology môžu folikuly naraz zadržať pol tucta roztočov, s priestorom pre mnoho ďalších. 

Roztoče zvyčajne prežívajú dva až tri týždne a sú veľké 0,3 mm. Samica tohto druhu znesie asi 15 až 20 vajíčok vo vlasovom folikule v blízkosti mazových žliaz. Z vajíčok sa vykľujú larvy, ktoré vyrastú až do podoby osemnohého dospelého roztoča. Samičky zvyčajne ostanú na jednom mieste, zatiaľ čo samec opustí vlasový folikul pri hľadaní samičky. Avšak, ďaleko sa nedostanú. Prejdú len 10 mm a majú tendenciu byť aktívne v nočnom období.

Čo spôsobujú na pokožke? 

Už len pri vyslovení slova „roztoče“ sa mnohým obráti žalúdok. Roztoče môžu byť spojené s rôznymi poruchami kože a očí, vrátane rozacei a blefaritídy. Keď zomrú, uvoľnia baktériu bacillus, ktorá spúšťa zápal u pacientov, ktorý majú rozaceu, čo vedie k najťažšej forme ochorenia – k papulopustulárnej rozacei. 

Rozacea je genetický stav, ktorým trpí približne jeden z desiatich ľudí a zvyčajne sa objavuje po dosiahnutí 30 rokov. Spôsobuje rozšírenie krvných ciev v tvári a nekontrolovateľné začervenanie, pričom môže tiež viesť k červeným, bolestivým miestam s hnisom, ktoré vyzerajú ako ťažké akné.

Iní pacienti, ktorí trpia napadnutím roztočmi, sa môžu sťažovať na svrbenie očných viečok a obočia. U väčšiny z nás, neschopnosť vidieť drobné zvieratká, bude stačiť na to, aby nám odbremenili ich existenciu.

Roztoče Demodex folliculorum, ktoré sa nachádzajú v póroch našej pokožky: 


Tagy:
koža pokožka roztoče choroby rosazea

2019-05-28 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia