Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cholesterol vo vajciach ako pustošiteľ ciev? Spochybnili známu nutričnú fámu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vajcia sú kvôli vysokému obsahu cholesterolu, ktorý sa usádza v tepnách a môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, považované za kontroverznú potravinu. Najnovšia štúdia vedcov z Východofínskej univerzity sa však prikláňa ku každodennej konzumácii vajec ako relatívne bezpečnej stravovacej alternatíve.

Podľa vedcov nie je konzumácia jedného vajca denne pre telo žiadnou pohromou. Ani stredne vysoký príjem cholesterolu ešte nemusí viesť k závažným zdravotným problémom. Výskumníci zistili, že zrejme nie je priamou príčinou cievnej mozgovej príhody.

Čítajte viac: Môžete ho zjesť? Pozrite sa, čo signalizuje sivozelený povlak na vaječnom žĺtku!

Najnovšia vedecká štúdia spochybňuje výsledky niektorých predchádzajúcich štúdií, ktoré dávali aj mierne zvýšený príjem cholesterolu do súvislosti so zvýšeným rizikom mŕtvice. Až tretina Fínov je nositeľom genetického variantu, ktorý ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu a môže zosilňovať jeho škodlivé pôsobenie, uvádza Sciencedaily.com.

Prehnaný strach z cholesterolu?

Do štúdie vedci zapojili takmer 2-tisíc fínskych mužov vo veku od 42 do 60 rokov bez diagnózy kardiovaskulárneho ochorenia. Približne tretina z týchto mužov bola nositeľom genetického variantu APOE4. Dobrovoľníkov výskumníci sledovali 21 rokov, v priebehu ktorých sa cievna mozgová príhoda vyskytla u 217 z nich. Príčinou mŕtvice však nebola denná konzumácia vajec, ani za ňou nestál mierne zvýšený príjem cholesterolu, zistili. Mŕtvica totiž nebola častejšia u nositeľov APOE4.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia s najvyšším príjmom cholesterolu v strave v priemere konzumovali 520 miligramov tohto lipidu. Ukázalo sa, že jedli približne jedno vajce denne, pričom jedno vajce obsahuje okolo 200 miligramov cholesterolu. Vo vzťahu k ľuďom s predispozíciou na kardiovaskulárne ochorenie sa však riziká môžu líšiť, varujú odborníci. Sledovaní dobrovoľníci totiž na začiatku štúdie nemali diagnostikované žiadne cievne ochorenie. Štúdia bola zverejnená v magazíne The American Journal of Clinical Nutrition.

Maximálne päť vajec týždenne

Jedno vajce denne odobrila aj iná fínska štúdia, podľa ktorej vajcia obsahujú molekuly lipidov schopné chrániť pred rozvojom cukrovky 2. typu. Viac než päť vajec týždenne by ste však radšej konzumovať nemali – nemeckí vedci totiž, naopak, zistili, že častý príjem vajec môže zvyšovať riziko srdcového zlyhávania, ale aj infarktu a mŕtvice. Denne by ste podľa nich nemali zjesť viac než jedno vajce.

Viac o téme: VajceMŕtvicaCievna mozgová príhodaKardiovaskulárne riziko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9