Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najtradičnejšie mäso na veľkonočnom stole: Viete, čím je jahňacina taká výnimočná?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Jahňacie mäso patrí k tradičnému veľkonočnému pokrmu. Dnes ho však veľa domácností opomína najmä kvôli jeho vyššej cene. Spotreba ovčieho mäsa je na Slovensku nízka, hodnotia odborníci. Viete, o aké zdravotné benefity tým prichádzate?

V minulosti patrilo ovčie mäso k najčastejšie konzumovaným druhom mäsa, uvádza na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Konzervovalo sa údením a solením. Zo solenej baraniny sa pripravovali polievky na slano, ale aj na sladko. Lopatky a stehná sa zavesili do podstrešia, kde sa údilo. Využívalo sa všetko, sadlo sa vyúdilo a používalo ako bohatý zdroj energie do rôznych pokrmov.

Čítajte viac: Pre domáce zabíjačky platia nové pravidlá: Chyba, ktorá mení údenú klobásu na smrtiaci pokrm

Priaznivý obsah tukov

Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku. Jahňacina obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie ako iné druhy mias. Výnimočná je aj ako zdroj ľahko vstrebateľného železa -  jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20 percent odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12 percent pre ženu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12 či B1,
ktoré pôsobia priaznivo na nervový systém
. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mias, ktoré začnú požívať.

Delikatesa z kuchyne šéfkuchárov

Mnohých ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti jahňacieho mäsa. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete. Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality. Úprav ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa. Slovenské jahňatá, chované tradičným spôsobom na pastve, majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti. Kľúčové je preto nájsť si vo svojom okolí chovateľa, ktorý vie dodať zdravé a kvalitné ovčie mäso z našich regiónov.

Viac o téme: JahňacinaVeľká nocOvčie mäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9