Jahňacie mäso patrí k tradičnému veľkonočnému pokrmu. Dnes ho však veľa domácností opomína najmä kvôli jeho vyššej cene. Spotreba ovčieho mäsa je na Slovensku nízka, hodnotia odborníci. Viete, o aké zdravotné benefity tým prichádzate?
V minulosti patrilo ovčie mäso k najčastejšie konzumovaným druhom mäsa, uvádza na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Konzervovalo sa údením a solením. Zo solenej baraniny sa pripravovali polievky na slano, ale aj na sladko. Lopatky a stehná sa zavesili do podstrešia, kde sa údilo. Využívalo sa všetko, sadlo sa vyúdilo a používalo ako bohatý zdroj energie do rôznych pokrmov.
Čítajte viac: Pre domáce zabíjačky platia nové pravidlá: Chyba, ktorá mení údenú klobásu na smrtiaci pokrm
Priaznivý obsah tukov
Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku. Jahňacina obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie ako iné druhy mias. Výnimočná je aj ako zdroj ľahko vstrebateľného železa - jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20 percent odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12 percent pre ženu.
Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12 či B1,
ktoré pôsobia priaznivo na nervový systém. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mias, ktoré začnú požívať.
Delikatesa z kuchyne šéfkuchárov
Mnohých ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti jahňacieho mäsa. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete. Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality. Úprav ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa. Slovenské jahňatá, chované tradičným spôsobom na pastve, majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti. Kľúčové je preto nájsť si vo svojom okolí chovateľa, ktorý vie dodať zdravé a kvalitné ovčie mäso z našich regiónov.