Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Skrytá nástraha v potravinách: Bežne používaný konzervant z vás môže urobiť ľahkú obeť choroby

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Keď potravinársky výrobok obsahuje „éčka“, väčšina spotrebiteľov zneistie. Evokujú totiž umelé prísady, ktoré sa anonymne ukrývajú pod nič nehovoriacim číslom. Jednou z takýchto látok je aj konzervant E319, ktorý by mohol byť netušeným spojencom obávaného vírusového ochorenia.

Ukrýva sa pod označením E319. Terciálny butylhydrochinon (TBHQ) je potravinárska prísada, ktorá sa ako konzervant môže nachádzať v rôznych výrobkoch s vyšším obsahom tuku, najčastejšie v mrazenom mäse (najmä rybom), ale aj v predsmažených hranolčekoch, margarínoch, solených zemiakových čipsoch či v sušienkach.

Čítajte viac: Za hriechy potravinárskeho priemyslu pyká telo: Ďalší účinok „éčiek“, zotročujú aj mozog?!

Podľa vedcov by táto látka mohla meniť imunitnú reakciu organizmu vo vzťahu k chrípke. Výskumníci z Michiganskej štátnej univerzity pomocou experimentu na myšiach zistili, že TBHQ dokáže znižovať imunitnú odpoveď T-buniek pri tomto vírusovom ochorení.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Keď strava myší obsahovala konzervant E319, ich imunitný systém nebol schopný rozpoznať a usmrcovať vírusové častice tak, ako je to bežné v prípade zdravých myší. Myši vystavené TBHQ tiež mali komplikovanejší priebeh ochorenia v porovnaní s nakazenými myšami, ktorých strava terciálny butylhydrochinon neobsahovala. Podľa vedcov by prísada mohla mať podobný vplyv aj na ľudský imunitný systém a u nakazených sťažovať priebeh a celkovú dĺžku chrípkového ochorenia, informoval portál Sciencedaily.com.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

Viac o téme: ChrípkaPotravinársky konzervantTerciálny butylhydrochinonE319
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9