Európska únia vyhlasuje vojnu glutamanom: Slávne dochucovadlo sa v tele správa ako jed!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-27 10:40:00

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) odporúča obmedziť glutamany v potravinách. Za bezpečné považuje 30 miligramov týchto látok na zlepšenie chuti na kilogram telesnej váhy denne. V EÚ je teraz povolené pridať až desať gramov na kilogram potraviny. Informáciu o odporúčaní EFSA na webe uviedol český Štátny zdravotný ústav. Na európskom trhu je asi 900 000 druhov potravín, glutamany obsahuje 3,3 percenta z nich. Jedlu dodávajú „lahodnú mäsovú chuť“.

 

„EFSA prehodnotila bezpečnosť glutamanov používaných ako potravinové prísady a stanovila akceptovateľný denný príjem vo výške 30 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti za deň pre všetkých šesť skúmaných aditív E620 až E625,“ uviedol ŠZÚ na webe.

Čítajte viac: Výrobcovia potravín ukrývajú éčka za číslami: Odhaľte ich názvy!

Táto bezpečná úroveň je založená na najvyššej dávke, pri ktorej vedci v štúdiách toxicity nezaznamenali žiadne nežiaduce účinky u testovaných zvierat. Medzi preukázané nežiaduce účinky na človeka je bolesť hlavy, zvýšený krvný tlak a zvýšená hladina inzulínu. V súčasnej dobe je v EÚ povolených až 10 gramov na kilogram vyrobenej potraviny.

Pridávajú sa takmer do všetkého

„Odporúčame preskúmať maximálne hladiny pre kyselinu glutámovú a glutamany pridávané do potravín, najmä do jemného pečiva, polievok a bujónov, omáčok, mäsa a mäsových výrobkov, korenín a doplnkov stravy,“ cituje ŠZÚ členku panelu EFSA pre prídavné látky v potravinách Claude Lamdréovú.

Kyselina glutámová a jej soli, označované ako E620 až E625, sa vyskytujú vo väčšine potravín i prirodzene. Najvyšší obsah majú sójové proteíny, parmezán, treska a vlčí bôb. Vyskytuje sa ale tiež napríklad v paradajkách alebo niektorých cestovinách.

Citlivejší ľudia môžu mať problémy

„Ak je dávka veľká, citlivejšie osoby môžu pociťovať zdravotné problémy, ako je bolesť hlavy, potenie, tlak v tvári, búšenie srdca, bolesti na hrudníku, nevoľnosť, slabosť, atď. Našťastie ide u zdravých osôb o prechodný efekt. Ženy sú citlivejšie. Príznaky sa dostavujú do 30 minút po jedle,“ vysvetlil na webe vedúci Centra zdravia, výživy a potravín ŠZÚ Jiří Ruprich.

EFSA je úradom Európskej únie zodpovedným za hodnotenie rizík v oblasti bezpečnosti potravín a krmív, výživy, zdravia a pohody zvierat, ochrany a zdravia rastlín. Pripravuje vedecké stanoviská a odporúčania, ktoré tvoria základ pre legislatívu EÚ.

Fotogaléria


Tagy:
glutamát ochucovadlo

2017-07-27 10:40:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia