Za hriechy potravinárskeho priemyslu pyká telo: Ďalší účinok „éčiek“, zotročujú aj mozog?!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-30 06:00:00

Na emulgátory v potravinách sa spotrebitelia už roky pozerajú cez prsty. Či chceme alebo nechceme, sú prítomné vo väčšine produktov. Hoci nie všetky konzervanty či farbivá sú pre telo škodlivé, niektoré z nich dôkazy usvedčujú z ničivého pôsobenia na organizmus.

Prídavné látky, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch pečiva, sladkostiach, spracovanom mäse či margarínoch, môžu vyvolávať zmeny na fyziologickej aj behaviorálnej úrovni, upozorňujú vedci. Len nedávno výskumníci upozornili na nežiaduce účinky fosfátov, ktoré sú prítomné v širokej škále potravinárskych produktov.

Čítajte viac: Mrazivé zistenie o bežne používanom „éčku“: Netušený súvis s chronickým ochorením

Prídavné látky potravinári používajú na predĺženie trvanlivosti potravín, zlepšenie ich chuti alebo vzhľadu. Už dávnejšie výskumy na myšiach naznačili, že emulgátory majú schopnosť narúšať zdravý mikrobióm, prispievať k metabolickým poruchám a vzniku obezity. V poslednom období sa tiež množia dôkazy, že emulgátory sú schopné podnecovať zápalové procesy v črevách, píše Medicalnewstoday.com.

Od čriev až k mozgu

Najnovšie odhalili americkí vedci z Georgia State University v Atlante ďalší zdravotný účinok emulgátorov – karboxymetylcelulóza (CMC) a polysorbát-80 (P80) mali u pokusných myší schopnosť ovplyvňovať aj duševnú pohodu. Keďže je tráviaci systém úzko spätý s chemickými procesmi, ktoré prebiehajú v mozgu, neprekvapuje, že zmeny v črevnej mikroflóre sa môžu manifestovať v podobe úzkosti či nepríjemných nálad. Podrobnosti novej štúdie zverejnil magazín Scientific Reports.

Vedci myšiam 12 týždňov pridávali CMC a P80 do pitnej vody. Kým u samíc myší došlo k eliminácii prejavov sociálneho správania, u samcov vyvolali pridané emulgátory úzkostné správanie. Vedci sa v tejto súvislosti domnievajú, že medzi pohlaviami sú rozdiely vo fungovaní imunitného systému. Či však emulgátory podobne ovplyvňujú aj správanie a emócie u ľudí, to je zatiaľ nezodpovedanou otázkou.

Odborníkov súčasne znepokojuje nárast úzkostného správania a porúch v západnej spoločnosti, ale aj zvýšený výskyt zápalových ochorení čriev. V snahe odhaliť príčiny týchto javov zaradili medzi teoretické spúšťače zdravotných problémov aj prísady v potravinách.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
éčka emulgátor črevné baktérie mikrobióm úskosť potravinárske prísady

2019-01-30 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia