Mrazivé zistenie o bežne používanom „éčku“: Netušený súvis s chronickým ochorením

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-21 15:00:00

Nová štúdia Texaskej univerzity v Austine spája bežnú zlúčeninu z každodenných výrobkov so vznikom jedného z najzávažnejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovkou 2. typu (diabetes mellitus). V zložení potravín či iných výrobkov ju nájdete pod označením E171.

 

Častice oxidu titaničitého (TiO2) , bieleho pigmentu, ktorý sa objavuje v širokej škále produktov od farieb, kozmetických výrobkov, až po potraviny, by mohli súvisieť s cukrovkou 2. typu, varujú vedci, ktorí tieto zlúčeniny našli vo vzorkách tkanív pochádzajúcich z pankreasu pacientov - cukrovkárov. Podľa výskumníkov nie je oxid titaničitý známou zložkou normálneho ľudského tkaniva. Nachádzajú sa v ňom síce zlúčeniny kovov, ako horčík, sodík, draslík, vápnik či železo, ale nie titánu.

Čítajte viac: Prelomové zistenie o zradnej chorobe: Dva typy cukrovky sú minulosťou, je ich až päť

Experti analyzovali 11 vzoriek, z ktorých osem patrilo pacientom s diabetom typu 2 a zvyšné tri ľuďom bez tohto ochorenia. Vo všetkých ôsmich vzorkách od cukrovkárov boli prítomné zlúčeniny bieleho pigmentu. Naopak, v troch zvyšných sa nenachádzali. V jednom grame častíc oxidu titaničitého sa nachádzalo až 200 miliónov kryštálov TiO2.

Príčina epidémie cukrovky?

Podľa profesora Adama Hellera výsledky naznačujú, že cukrovka 2. typu by mohla byť chronickým zápalovým ochorením vyvolaným zlúčeninami oxidu uhličitého, podobne, ako je to pri silikóze a azbestóze, ochoreniach pľúc, ktoré sú spôsobené vdychovaním škodlivých zlúčením.

V polovici dvadsiateho storočia nahradil oxid titaničitý používanie vysoko toxických pigmentov na báze olova. Odvtedy sa stal najbežnejšie používaným bielym pigmentom, ktorý sa môže nachádzať v kozmetike, zubných pastách, liekoch, plastoch, farbách i potravinách ako farbivo. Heller hypotetizuje, že práve expanzia používania bieleho pigmentu môže súvisieť s celosvetovou epidémiou cukrovky typu 2. Alarmujúce výsledky vedcom nedajú spávať, preto už pracujú na zopakovaní experimentu, avšak, tentoraz plánujú do štúdie zahrnúť viac vzoriek od pacientov a zdravých ľudí. Podrobnosti zverejnil magazín Chemical Research in Toxicology.

Fotogaléria


Tagy:
diabetes E171 oxid titaničitý cukrovka 2. typu

2018-06-21 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia