Akú rybu položiť na vianočný stôl? Tieto druhy z našich vôd sú najzdravšie!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-24 06:00:00

Konzumácia rýb je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Navyše, chutná slovenská tradícia telu prináša aj zdravotné benefity. Doktorka Alžbeta Béderová, známa odborníčka na zdravú výživu, nám prezradila, ktoré druhy rýb sú pre organizmus najprínosnejšie.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že konzumácia rýb je zdraviu prospešná. Súhlasí aj doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA): Rybie mäso je ľahko stráviteľné, a pritom má vysokú biologickú hodnotu. Je zdrojom kvalitných  bielkovín, ktoré obsahujú viaceré nevyhnutné  aminokyseliny, napr. lyzín, metionín či histidín.“

Čítajte viac: Je zožltnuté maslo pokazené? Odborníčka prezradila, či ho ešte môžete jesť

Ako ďalej dodáva, rybie mäso väčšinou vyniká nízkym obsahom tuku, u sladkovodných rýb kolíše od 1 do 6 gramov/100 gramov a u morských rýb od 6 do 13 gramov/100 gramov. „Obsah tuku závisí od veku a druhu rýb. Zo sladkovodných má málo tuku pstruh, šťuka, zubáč, ostriež, z morských treska. Vyšší až vysoký obsah tuku majú úhor, sleď, losos, tuniak, šproty a sardely,“ vysvetľuje odborníčka.

Vitamín D a A

Rybieho tuku sa však nemusíme obávať, pretože je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré chránia pred aterosklerózou. „Ryby sú tiež výdatným zdrojom vitamínov A a D. Nachádzajú sa hlavne v pečeni a tuku. Vitamín D sa prednostne nachádza v morských rybách, vitamín A obsahujú aj sladkovodné ryby, najviac úhor, kapor a pstruh,“ ozrejmuje.

Obsahujú dôležité minerály

Ryby sú tiež podľa slov lekárky významným zdrojom mnohých minerálnych látok. Ich obsah závisí od obdobia výlovu, veku rýb a podmienok ich života. Najvyšší obsah minerálov má mäso z morských rýb, obsahuje najmä draslík, ktorý podporuje činnosť svalstva, nervov a činnosť dýchacej sústavy, potom sodík, ktorý sa uplatňuje v hospodárení s telesnými tekutinami, čo je dôležité pre udržiavanie správnej hladiny krvného tlaku.

Kráľovský zdroj vápnika

„Výnimočné postavenie má vápnik, ktorý sa v rybách nachádza oveľa výraznejšie, 7 až 10-krát viac, ako v mäse jatočných zvierat. Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú ryby celé, teda mäso aj kosti. Spolu s fosforom majú význam pri mineralizácii kostí,“ spresňuje.

Mäso z rýb obsahuje aj horčík potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, ktorý tiež ovplyvňuje dedičnosť a rast. V rybom mäse sa ďalej nachádza železo, nevyhnutné pre tvorbu krvi a svalového myoglobínu . Takisto zinok meď, ktoré sú aktivátormi viacerých enzýmov. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu, zložky hormónu tyroxínu, ktorý reguluje všetky formy látkovej premeny, dopĺňa odborníčka.

Pravidelná konzumácia rýb má nesporné výhody. „Bolo zistené, že chorobnosť a úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia bola u ľudí, ktorí pravidelne jedli ryby, o 50 percent nižšia ako u ľudí, ktorí ryby nejedli. Štúdie potvrdili, že už stredná konzumácia rýb, čo znamená dva rybie pokrmy za týždeň, môže mať významný ochranný efekt voči vzniku aterosklerotických zmien na cievach, a teda v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Pre nízky obsah purínov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej, sú ryby vhodné aj pre pacientov trpiacich dnou,“ dodáva doktorka Béderová.

Fotogaléria


Tagy:
ryby Vianoce Alžbeta Béderová

2018-12-24 06:00:00  |  Foto: TASR/Radovan Stoklasa,  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia