Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší dobrý dôvod, prečo jesť orechy: Množstvo, z ktorého telo vyťaží najviac!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Orechy patria k najzdravším potravinám. Lekári ich konzumáciu už dlho spájajú s prevenciou kardiovaskulárnych chorôb či ochranou čriev pre zhubnými procesmi. Orechy sú „prebiotikami“ so všestranným prínosom pre organizmus. Podľa najnovšieho výskumu by ich do svojho jedálnička mali zaradiť aj diabetici.

Štúdia zverejnená v odbornom magazíne Circulation Research potvrdzuje unikátnu schopnosť orechov chrániť srdce a cievy. Ich konzumácia sa diabetikom vyplatí dvojnásobne. Tí z nich, ktorí orechy jedia pravidelne, majú nižšie riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s diabetikmi, ktorí orechy preferujú len zriedkavo.

Čítajte viac: Orechy ako prevencia rakoviny? Nový dôkaz o ich vzácnom účinku na naše črevá

Najväčší prospech z orechov mali v rámci novej americkej štúdie diabetici, ktorí skonzumovali najmenej päť 28-gramových porcií orechov týždenne. Riziko srdcovo-cievneho ochorenia sa u nich vďaka tomu znížilo o 17 percent; riziko predčasnej smrti a úmrtia na srdcovocievne ochorenie sa znížilo približne o tretinu. Vedci však hovoria, že aj jediná porcia orechov týždenne má prospešný efekt, hoci menej výrazný.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Najzdravšie orechy rastú na stromoch

Odborníci predpokladajú, že častejší príjem orechov by mohol byť jednou z ciest, ako telo chrániť pred civilizačnými chorobami. Domnievajú sa, že by komplex látok v nich obsiahnutý mohol zmierňovať zápalové procesy prebiehajúce v organizme a znižovať hladinu krvného cukru.

Orechy sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Podľa odborníkov by sme však mali uprednostňovať tie, ktoré rastú na stromoch, čiže napríklad vlašské orechy, mandle, para orechy, lieskovce či pekanové orechy. Práve tie sú totiž najviac spájané s ochranou srdca. Arašidy patria medzi strukoviny, ktoré často konzumujeme pražené a solené, čím sa stávajú nezdravou potravinou. Navyše, konzumujeme ich bez šupky, v ktorej sa ukrýva najviac antioxidantov, píše Reuters.

Viac o téme: OrechyDiabetesSrdcovo-cievne ochorenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9