Ako správne skladovať orechy? Takto vám vydržia čerstvé dlhé roky!

Zdroj: pixabay.com
2019-02-15 06:00:00

Žltnú, rýchlo chytajú pleseň a chutia otravným moliam. Skladovanie olúpaných vlašských orechov má svoje nevýhody. Ak však viete, ako na to, nevýhody môžete zmeniť na svoj prospech! Pozrite sa na najlepšie tipy, ako ich uchovávať tak, aby vydržali čo najdlhšie.

Nezaobídeme sa bez nich pri pečení koláčov a iných dobrôt. Aby sme mali vlašské orechy stále po ruke a nezaberali príliš veľa miesta, zvykneme ich skladovať už zbavené ich šupky. Ako však správne uchovávať olúpané orechy, aby chutili ešte niekoľko mesiacov? 

Čítajte tiež: Silu bobkového listu odhalí oheň: Po zapálení bylinky nastanú tieto zmeny!

Zaváranie orechov na sucho

Mnohé gazdinky nedajú dopustiť na tento spôsob skladovania! Orechy tak môžu vydržať aj niekoľko rokov. Môžete ich dať do rúry alebo mikrovlnky. V oboch prípadoch olúpené orechy naskladajte do dôkladne umytých a vysušených pohárov asi centimeter pod okraj. 

Do rúry

Potrebujeme:

  • Poháre na zaváranie
  • Olúpané orechy

Postup:

Vložte do pohárov na zaváranie poháre a potom dajte do rúry so 70 stupňami Celzia. Nechajte tak 10 minút, potom vytiahnite, položte na poháre viečka, no nezaťahujte a naspäť vložte do rúry na 10 minút. Vyberte, napevno zatiahnite a skladujte v suchu. 

Do mikrovlnky

Dokonca môžete podobne zavárať aj v mikrovlnke! Vložte do nej otvorené poháre a zohrievajte 2,5 min, pričom majte zapnutý plný výkon. Vyberte, zatiahnite, obráťte viečkom nahor. Chvíľu nechajte tak a keď vychladne, môžete uskladniť. 

Mrazenie

Vedeli ste o tom, že orechy môžete zamraziť? Ak budú stále pod bodom mrazu, vydržia vám aj polroka bez toho, že by sa zmenila ich chuť či vzhľad. Ich kvalita sa nezmení! Príjemným plusom je to, že mrazené vlašské orechy môžete hneď použiť pri varení. Ľahko ich totiž pokrájate, rozsekáte či pomlete bez toho, že by ste museli čakať na to, až sa rozmrazia! Olúpané orechy môžete uchovávať v mrazničke buď v uzatvorenej plastovej nádobe alebo v mikroténovom vrecúšku. Pre istotu ich však označte dátumom, kedy ste si zamrazili a najlepšie do 12 mesiacov spotrebujte. Dbajte však na to, aby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami!

Do chladničky

Taktiež môžete využiť aj chladničku. Zabaľte orechy podobne, ako v prípade mrazničky. Dobre vám poslúži vzduchotesná nádoba alebo silnejší igelitové vrecúško so zipsom. Hoci taktiež ide o skvelý nápad ako skladovať orechy, v tomto prípade vydržia kratšiu dobu, približne 3-4 mesiace. 

Fotogaléria


Tagy:
skladovanie zdravie orechy

2019-02-15 06:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia