Orechy ako prevencia rakoviny? Nový dôkaz o ich vzácnom účinku na naše črevá
Zdroj: thinkstock.com
Ľudia, ktorí trpia rakovinou hrubého čreva, by mali pravidelne jesť orechy. Tak znie záver nového výskumu odborníkov z Yalovej univerzity. Orechy sú nielen prevenciou vzniku karcinómu, ale pomáhajú tiež zmierňovať príznaky choroby u onkologických pacientov.
Orechy patria medzi tzv. prebiotiká, teda potraviny, ktoré podporujú zdravé zloženie črevnej mikroflóry. Obsahujú množstvo vitamínov, stopových prvkov a tiež vlákninu či esenciálne mastné kyseliny. Aj preto by v našom každodennom jedálničku nemali chýbať. Napriek tomu po nich mnohí siahajú len príležitostne.
Čítajte viac: Kešu oriešky šokujú svojou silou: Takto sa správajú v ľudskom tele!
Podľa vedcov z Yalovej univerzity znižuje konzumácia orechov riziko úmrtia na rakovinu hrubého čreva a pravdepodobnosť recidívy ochorenia. Do výskumu, ktorí vedci opísali v magazíne Journal of Clinical Oncology, zahrnuli 826 pacientov liečených na rakovinu. Tí z nich, ktorí každý týždeň konzumovali aspoň dve 30-gramové porcie orechov, mali o 42 percent vyššiu pravdepodobnosť prežitia bez recidívy ochorenia, pričom došlo k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu u 57 percent pacientov.
Čítajte viac: Nečakané zistenie o rakovine hrubého čreva: Skrytá príčina, o ktorej nemusíte vedieť!
Podľa vyjadrenia Charlesa S. Fuchsa, riaditeľa Yale Cancer Center a hlavného autora štúdie, je zdravotne prínosnejšia konzumácia orechov, ktoré rastú na stromoch, napríklad vlašské orechy, mandle, lieskové orechy či kešu. Arašidy patria do rodiny strukovín a neobsahujú toľko vzácnych živín ako plody zo stromov. Samozrejme, okrem zvýšenej konzumácie orechov by mali pacienti venovať pozornosť pravidelnej pohybovej aktivite a celkovému ozdraveniu stravovania, resp. životného štýlu.
Vedci tiež zdôraznili, že orechy môžu pomôcť aj pacientom s cukrovkou, pretože pomáhajú znížiť inzulínovú rezistenciu a normalizovať hladinu cukru v krvi. Eliminujú chuť na sladké, a zároveň zasýtia. Je všeobecne známe, že cukrovkárov často trápi aj obezita, a tá je jedným z rizikových faktorov podmieňujúcich vznik rakoviny hrubého čreva. Ako podotkli vedci, prebytočných kalórií sa nemusíte obávať, pretože pravidelní konzumenti orechov sú zvyčajne štíhli.
Fotogaléria
orechy rakovina hrubého čreva