Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zbytočná chyba, ktorou sa okrádate o veľa: Takto sa majú správne jesť mandle!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú plné zdravých tukov, omega-3 mastných kyselín a iných výživných látok! Mandle patria medzi potraviny, ktoré by nemali chýbať v našom jedálničku vďaka obsahu živín. Vedeli ste však, že z nich získate pre svoje telo oveľa menej kvôli jednej zásadnej chybe?

Hoci tieto orechy majú množstvo zdravotných prínosov, mnohí sa zbytočne pripravujú o ich účinky! Pred ich konzumáciou nerobia jednu vec, vďaka ktorej dovolia, aby sa mandle "prejavili" v celej kráse a telo si z nich zobralo maximum výživných látok. Zabúdajú mandle namočiť do vody pred ich konzumáciou!

Čítajte tiež: Najväčší OMYL o ovocných šupách: Odteraz v nich už nikdy nebudete hľadať živiny!

Prečo ich namáčať?

Suché mandle obsahujú v šupke okrem iného enzýmový inhibítor, ktorý chráni jadierko. Po ich namočení vo vode sa tento inhibítor uvoľní. Ak ich budete konzumovať vopred namočené, nielenže ich ľahšie strávite, ale dostanete z nich oveľa viac živín, ktoré prijme vaše telo. Navyše, nielen mandle, ale väčšina orechov a semien sa lepšie vstrebáva do krvi, ak ich na pár hodín vložíte do vody a až potom si na nich pochutnáte!

Môže za to aj znížené množstvo kyseliny fytovej, ktorá zabraňuje úbytku minerálov v tele a podporuje vstrebávanie živín. Táto kyselina slúži ako zásobárňa fosfóru pre orechy a rovnako ako enzýmový inhibítor, chráni ich.  Ak by ste zjedli suché orechy, kyselina fytová by sa naviazala na minerály v tráviacom systéme, čím by zamedzila ľahkému tráveniu. Ak strávia orechy nejaký čas vo vode, uvoľní sa prech, príp. plesne, spomínaný inhibítor a kyselina fytová. Orechy sa tak začnú "prebúdzať" k životu a ukáže, čo v nich skutočne je!

Zbytočná chyba, ktorou sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dlho by mali byť vo vode?

Najlepšie je namáčať orechy v slanej vode. Soľ chemický proces v prechoch ešte viac podporí. Záleží však o druhu orechov. Pri každom je čas namáčania vo vode rôzny.

mandle – 10 h

kešu – 2 h

arašidy – 12 h

lieskové orechy – 7 h

vlašské orechy – 4 h

Viac o téme: ZdravieMandleOrechy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9