Chladné počasie odhalí nebezpečnú chorobu: Pripravte sa, toto nám hrozí v zime!

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-24 18:00:00

Človeka môže pripraviť o život! Reč je o zdravotnom probléme, ktorý nám hrozí najmä v zimných mesiacoch. Čím je vonku chladnejšie, tým je väčšie riziko. Pozrite sa, kto by sa mal mať na pozore!

Časovaná bomba, ktorá tiká potichu. Vybuchnúť však môže kedykoľvek v najbližšom období. Práve v zimnom období hrozí zvýšené riziko vysokého krvného tlaku!

Ako je to možné?

Zistili to vedci na základe päťročnej štúdie. Výskumný tím z amerického ministerstva analyzoval zdravotné záznamy vyše 443-tisíc vojnových veteránov s hypertenziou. Vedúci tímu Ross Fletcher tvrdí, že dôvodom je fakt, že ľudia v zime priberajú a v lete zase chudnú. V letnom období majú viac pohybu a cvičia a naopak s príchodom chladnejšieho počasia sa fyzické aktivity obmedzia na minimum.

Čítajte tiež: Prípad, ktorý pohol dejinami medicíny: Tajomstvo dlhého života nosil v hrudi až 43 rokov!

Podľa vedcov je to tiež tým, že v lete ľudia konzumujú menej jedál s obsahom soli. Soľ totiž zvyšuje krvný tlak. V zime si doprajeme viac sladkých i mastných jedál. Hovorí sa aj o jednom z ďalších faktorov. V chladnom počasí majú cievy tendenciu viac sa zužovať.

Mráz zaťažuje srdce

Vysoké hodnoty tlaku sa nemusia prejaviť v danej chvíli, ale až komplikáciami ako srdcový infarkt, mozgová porážka, zlyhanie srdca. Ťažké srdcové záchvaty prichádzajú práve v chladnejšom období o 30 % viac ako inokedy. Mráz stupňuje niekoľko rizík, ktoré zaťažujú srdce a ohrozujú človeka.

Pozor by si mali dávať hlavne tí, ktorí už majú srdcové ťažkosti. V mrazivých dňoch sa zahusťuje krv, následkom čoho stúpa krvný tlak, ktorý zaťažuje srdcovú činnosť. Navyše, kožné cievy sa v mraze stiahnu, aby udržali vo vnútri tela čo najviac vzácneho tepla. Srdce vtedy vyvinie viac sily, aby napumpovalo krv do zúžených ciev. Zhoršuje tiež srdcové problémy, ktoré už postihnutý prežíva. Takže dávajte si pozor! V mrazivom počasí môžu tí so skrytými rôznymi srdcovými problémami odrazu pocítiť nemalé ťažkosti.

Zmeny počasia

V zime taktiež hrozia náhle zmeny počasia! Jeden deň vás môže prekvapiť sneh, druhý deň náhle oteplenie. Vaše telo - a krvné cievy - môžu reagovať na prudké zmeny vlhkosti, atmosférického tlaku, oblačnosti alebo vetra nepriaznivým spôsobom, teda vysokým krvným tlakom. Tieto zmeny v krvnom tlaku súvisiace s počasím sú bežnejšie u ľudí vo veku 65 rokov a starších.

Fotogaléria


Tagy:
zima zdravie počasie choroby vysoký krvný tlak

2018-10-24 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia