Najväčší OMYL o ovocných šupách: Odteraz v nich už nikdy nebudete hľadať živiny!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-25 05:55:00

Mnohí z nás už veľakrát počuli o tom, že ovocie a zeleninu by sme nemali šúpať, pretože práve pod šupkou sa nachádza najviac živín. Naozaj je to tak? Odpoveď odborníka vás prekvapí.

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo by sa najviac živín v plodinách malo nachádzať práve pod šupkou? Ako na stránke Prirodovedci.cz vysvetľuje Ivan Kulich z Katedry experimentálnej biológie rastlín na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, ide o trocha mylnú predstavu.

Čítajte viac: Takto by sa v skutočnosti mali jesť jablká!

Typickým príkladom sú jablká. Ľudia veria, že najviac „živín“ sa nachádza tesne pod ich šupkou. Prírodovedec však spresňuje, že „v bežnej reči sa slovo živina používa trochu nesprávne - myslia sa ním vitamíny, vláknina, stopové prvky a podobne. Skrátka to, čo je pre nás zdravé. Mali by sme im teda radšej hovoriť zdravé látky. Živina je totiž v prvom rade energeticky bohatá látka - tuk, cukor (škrob) a zásobné proteíny. Tieto látky sú predovšetkým zdrojom energie a stavebných látok.“

Veľa „zdravých látok“

Ak teda hovoríme o rastlinách a živinách, reč je o zásobných látkach a nie zdraviu prospešných nutrientoch. Živiny, teda zásobné látky, sa v rastlinách môžu nachádzať buď v endosperme (vo vnútri), alebo v tele embrya, nie v semennom obale, ozrejmuje.

„Šupka často akumuluje farbivá, antioxidanty, má silnú bunkovú stenu (veľa vlákniny) atď. A rovnako ako šalát ju považujeme za zdravú práve preto, že neobsahuje mnoho živín, ale veľa zdravých látok,“ dopĺňa.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
jablko šupa živiny

2018-10-25 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia