Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vitamínová bomba menom zeler prekvapuje: Vyženie nudu z postele a poradí si s kĺbami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Poznáme ju ako prísadu do polievok. Má prenikavú vôňu a chuť. Preto by si málokto na nej pochutnal. Veľká škoda! Zeler vyniká svojimi zdraviu prospešnými účinkami a hlavne, postará sa o iskrenie a vášeň za dverami spálne!

Všetci ho poznajú, no na tanieri ho nájdeme zriedkavo. Zeler je zelenina, ktorú maximálne zjeme spolu s polievkou.

"Mám chuť na zeler". Hoci túto vetu by sme horko-ťažko od niekoho počuli, nemala by sa táto zelenina podceňovať. Jej výnimočnosť spočíva v tom, že obsahuje veľké množstvo výživných látok, ktoré sa nestrácajú ani pri varení pri vysokých teplotách. V zeleri tak ostávajú zastúpený vitamín A, ďalej vitamín B1, B2 a C, taktiež kyselina listová, draslík a iné zdraviu prospešné látky.

Čítajte tiež: Zmiešajte chren s octom a počkajte 5 dní: Jeseň a zima bez akejkoľvek choroby!

Jeseň bez chrípky

O to sa postará zeler! Obsahuje všetky potrebné látky, ktoré udržia váš organizmus zdravý. Vysoký obsah vitamínov, hlavne vitamínu C, posilní váš imunitný systém a udrží chrípku a nachladnutie ďalej od tela. Má antibakteriálne vlastnosti, pomáha dezinfikovať sliznicu dýchacích ciest, odstráni hlien a mikroorganizmy. Najlepší je nastrúhaný čerstvý zeler!

Preč s cholesterolom

Ak zaradíte zeler do svojho jedálnička, očakávajte zníženie hladiny zlého cholesterolu. Zeler obsahuje ftalidy, čo sú organické chemické zlúčeniny ktoré pomáhajú znižovať hladiny stresových hormónov v krvi. Rozširujú krvné cievy, čím poskytujú priestor k prúdeniu krvi. Výsledkom je zníženie tlaku, zníženie riziku mŕtvice a srdcových chorôb. Tieto ftalidy taktiež zvyšujú sekréciu žlčových štiav, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu. Môže za to aj vláknina v zeleri, ktorá pozitívne vplýva na črevá a tým aj pomáha eliminovať cholesterol.

Poradí si s problémami s kĺbami

Zeler je taktiež skvelým pomocníkom pre ľudí s reumatizmom, artritídou a dnou. Jeho protizápalové účinky pozitívne pôsobia na kĺby - znižuje ich bolesť a opuch. Postará sa o vylučovanie kryštálov kyseliny močovej, ktoré vedú k nepohodliu v kĺboch. Aby toho nebolo málo, zlepšuje regeneračné procesy v kĺboch, ktoré sú zapálené!

Vitamínová bomba menom zeler
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rakovine nedá šancu

Zložky v zeleri - flavonoidy, spomínané ftalidy a polyacetylény, majú schopnosť eliminovať karcinogény. V zeleri sa nachádzajú aj kumaríny, látky podporujúce aktivitu bielych krviniek, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine. Antioxidanty sú tiež súčasťou zeleru. Odstránia voľné radikály z tela, ktoré by sa mohli podieľať na vzniku rakoviny.

Vyženie nudu z postele

Bomba proti zníženému libidu! Zeler má doslova skryté účinky, o ktorých vedel málokto. Zelerové vňate sa kedysi používali na mužskú potenciu. Dokonca o tom vedeli už starovekí Egypťania! V ľudovom liečiteľstve je známy tým, že vyženie nudu zo spálne okamžite preč. Ak hľadáte prírodné afrodiziakum, sihanite po tejto zelenine! Jeho nasekaná vňať alebo šťava z plodu sa postarajú o iskrenie za dverami spálne a zvýšenie libida.

Viac o téme: ZeleninaZdravieKĺbyZeler
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9