Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príroda pozná najlepšiu zbraň proti zubnému kazu: Toto lesné ovocie je postrachom baktérií

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Čučoriedky a brusnice by sme mali konzumovať častejšie. Podľa odborníkov z oblasti zubného lekárstva sa ich zaradením do jedálnička zavďačíte celému telu vrátane vášho chrupu! Dôvodom sú bioaktívne molekuly s pozoruhodným účinkom.

Hoci sú pekné biele zuby do veľkej miery výsledkom dôslednej dentálnej hygieny, zdravie chrupu ovplyvňuje aj strava. Zubnej sklovine neprospievajú napríklad sladené či kyslasté nápoje. Naopak, pomáha jej konzumácia potravín so zásaditým pH, ako sú syry či mlieko.

Čítajte viac: Pijete šťavu z pomarančov KAŽDÝ DEŇ?: Účinky, ktoré oceníte aj po 20 rokoch!

Predstava, že aj konzumácia sladkého ovocia ničí zuby a prispieva k vzniku zubného kazu, je neúplná. Najlepším príkladom ovocia, ktoré osoží aj chrupu, sú čučoriedky a brusnice. Ich účinky na dentálne zdravie sú také mimoriadne, že by podľa odborníkov mohli byť výťažky z nich súčasťou zubných pást a ústnych vôd.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Bobuľoviny sú zdrojom zlúčenín schopných likvidovať zubokazné baktérie. Okrem toho sú vďaka vysokému obsahu polyfenolov antioxidantom par excellence. Chránia bunky pred poškodením, sú prevenciou rakoviny a takisto kardiovaskulárnych ochorení.

Pozor na fruktózu!

Ako uvádza Dentalhealth.org, polyfenoly chránia pred útokom baktérií sklovinu i ďasná. Svoje jedinečné vlastnosti si zachovávajú aj po premiešaní so slinami a po prehltnutí sa ich pozitívne pôsobenie znásobuje v celom organizme.

Ako však zubní lekári dodávajú, síce sú čučoriedky aj brusnice prameňom zdravia, sú tiež prirodzeným zdrojom fruktózy a kyselín, ktoré môžu byť pre zubnú sklovinu rizikové. Experti preto odporúčajú jesť ovocie napríklad spolu s raňajkami alebo hneď po večeri, a nie medzi hlavnými jedlami. Podrobnosti zverejnil odborný magazín European Journal of Oral Sciences.

Viac o téme: ČučoriedkyBrusniceZubný kazPolyfenoly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9