Pigment s pozoruhodným účinkom na oslabené cievy: Tieto druhy ovocia vrátia srdce do rytmu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-10 15:30:00

Výsledky novej štúdie naznačujú, že antokyanín, rastlinný pigment nachádzajúci sa vo viacerých druhoch ovocia a zeleniny, by mohol byť súčasťou terapie kardiovaskulárnych ochorení.

Vysoký príjem antokyanínov má priaznivý vplyv na znižovanie kardiovaskulárneho rizika, pretože zlepšuje zdravie srdca a ciev, vyplýva z britskej vedeckej štúdie zverejnenej v magazíne Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Čítajte viac: Doprajte si oranžový zázrak: Jediný pomaranč denne vedie k úžasnému zdravotnému benefitu!

Antokyaníny patria medzi prírodné flavonoidy, teda antioxidanty s ochrannou funkciou buniek. Sú to prírodné pigmenty, vďaka ktorým získavajú plody rastlín červenkasté, fialové alebo modrasté sfarbenie. Medzi druhy ovocia s vysokým obsahom tejto zlúčeniny patria bobuľoviny, teda maliny, čučoriedky, černice, ale aj niektoré druhy čerešní a hrozna. Takisto sú ich zdrojom sladké zemiaky (batáty) alebo červená kapusta.

Udržiavajú srdce a cievy v dobrej kondícii

Výskumníci porovnávali výsledky 19 štúdií zameraných na vplyv antokyanínov na srdce a obehový systém. Všimli si, že ľudia, ktorých strava bola najbohatšia na obsah antokyanínu, mali o 9 percent nižšie riziko vzniku koronárnej choroby srdca a o osem percent nižšie riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenie v porovnaní s tými, ktorí konzumovali málo antokyanínov.

Vedci však upozorňujú, že prínos rastlinných zlúčenín na srdce a cievy môže byť individuálny. Navyše, aby bol efekt výrazný, človek by musel prijímať veľmi vysoké dávky antokyanínov. Ak do svojej stravy zaradíte bobuľoviny, nič tým nepokazíte, ale myslite aj na dostatok pohybu a redukciu stresu, teda faktory, ktoré sa vo významnej miere podieľajú na epidémii kardiovaskulárnych ochorení.           

Fotogaléria


Tagy:
bobuľoviny antokyaníny srdce a cievy

2018-11-10 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia