Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako vplýva vianočný punč na ľudské telo? RECEPTY na zdravý horúci nápoj!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

K Vianociam bezpochyby patria aj aromatické horúce nápoje, ktoré zahrejú a navodia pocit sviatočnej pohody. Hlavne vianočný punč patrí k tradičnej vianočnej atmosfére.

Každý vie, že alkohol sa neodporúča piť, ak si chcete zachovať zdravie, obzvlášť, ak ide o niekoľko pohárikov. Jeden vám raz za čas neublíži, no jeho kombinácia s cukrom z neho robí doslova časovanú bombu! Týka sa to aj vianočného punču, na ktorý nedáme dopustiť počas sviatkov radosti a pokoja.

Čítajte tiež: TEST mrazených lososov mnohých prekvapí: S obsahom prospešných látok je to úplne inak!

Čo sa v ňom všetko nachádza?

Vianočný punč pochádza z indického slova "panch", čo znamená päť. Tento lahodný nápoj by mal totiž obsahovať päť základných surovín: alkohol, cukor, citróny, vodu alebo čaj a koreniny. Zatiaľ čo čaj, voda, koreniny a citróny sú zdraviu prospešné, alkohol a cukor stavajú nápoj do nie práve najlepšej pozície. Navyše, často sa doň pridávajú rôzne ovocné džúsy, ktoré sú plné cukru a umelých sladidiel!

Punče sú hneď po hustých domácich koňakoch veľkou kalorickou bombou. Ak vypijete na zahriatie len jeden pohárik, prijmete 400 kalórií. Neodporúča sa vypiť ich nalačno, riskujete rozhádzaný metabolizmus a po niekoľkých pohárikoch aj poriadnu bolesť hlavy. Len tí najodolnejší z nás si môžu dovoliť zapiť vianočný punč mastným či sladkým jedlom, ktorých je na Vianoce viac než dosť. Nikto by to však nemal ani skúšať! Hrozí totiž žlčníkový záchvat alebo zápal žalúdka. Vianočné sviatky tak môžu skončiť nepríjemnými bolesťami brucha.

Samotné víno, ktoré je súčasťou punču, má však veľa zdravotných výhod. Mnohé výskumy potvrdili, že znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a infarktu. Je skvelým zdrojom antioxidantov, ktorý zvyšuje hladinu HDL (dobrého cholesterolu). A to už ani nie je reč o tom, že tieto antioxidanty bojujú proti voľným radikálom a spomaľujú starnutie. Víno udržuje kosti zdravé tým, že zvyšuje hustotu kostného minerálu u žien i mužov. Taktiež aj škorica, ktorá sa pridáva do vianočného drinku, je skvelá pre náš organizmus. Má protizápalové účinky, znižuje opuchy a obnovuje normálnu funkciu tkaniva. Z vianočného punču robí kalorickú bombu hlavne rum, ktorý zvykne byť ďalšou ingredienciou a množstvo cukru. 

Poznáte svoju hranicu?

Vianočného punču sa nemusíte úplne vzdávať. Každý z nás by si mal uvedomiť svoje možnosti a správne odhadol vlastné rezervy. Tak neohrozí svoje zdravie a sviatky si užije v radosti a pokoji. A taktiež vrátane žalúdka, ktorý nebude mať prácu s ťažkým trávením.

Vianočný punč je súčasťou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Recepty na zdravý punč

Menším zlom je pohárik vareného vínka na večeru, ktorý obsahuje o 250 kalórií menej ako punč. Ak si však Vianoce neviete predstaviť bez punču, spravte si jeho zdravšiu bezalkoholickú verziu, z ktorej sa bude tešiť vaše telo. 

Jablkový punč

Ingrediencie na 8 porcii: 

  • 2 x 1 litrové jablkové džúsy 
  • 2 celé škorice, plus 8 ks na dekoráciu 
  • 12 klinčekov 
  • 8 hrubších plátkov pomarančovej kôry 
  • 1 čajová lyžička miešanej mletej škorice, klinčekov a zázvoru

Postup: Dajte všetky suroviny do hrnčeka, a pri nízkej teplote priveďte do varu. Potom znížte teplotu na minimum a následne varte 20 minút. Punč nalejte do šálok cez sitko a ozdobte škoricou. 

Punč s granátovým jablkom

Ingrediencie na 1 porciu: 

  • červené hroznové víno
  • 2 ks granátového jablka
  • 2 ks pomaranču
  • 2 balíčky korenia na punč

Postup: 

Ošúpte pomaranč a z granátového jablka odstráňte zrniečka. Ovocie odšťavte, šťavu nalejte do džbánu, pridajte korenie na punč a nechajte lúhovať minimálne hodinu. Krátko povarte a môžete podávať. 

Viac o téme: NápojPunčVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9