Prekvapivá súvislosť medzi rakovinou a infekciou: Od bežnej choroby až k rakovine!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-19 10:00:00

Obyčajná infekcia môže mať nedozerné dôsledky. Znie to prekvapivo, ale aj baktérie vyvolávajúce ochorenia by podľa vedcov mohli hrať určitú rolu pri vzniku rakoviny. Napríklad tie, ktoré u ľudí vyvolávajú zápal pľúc.

Výskumníci z Marylandskej univerzity v Baltimore prišli na pozoruhodnú súvislosť. Zistili, že DNA dokáže narušiť aj bakteriálna infekcia, čoho dôsledkom môže byť nádorové ochorenie. Navyše, infekcia tiež môže stáť za neúspechom liečby onkologickej diagnózy.

Čítajte viac: Hrozba číha v zimnom počasí: Pozrite sa, čo všetko na nás útočí!

Podľa odborníkov je známe, že až pätinu prípadov rakoviny vyvolávajú infekcie, väčšinou však vírusového pôvodu. Najnovšia štúdia publikovaná v magazíne PNAS ale informuje, že rakovinu môžu vyvolávať aj mykoplazmy. Sú to baktérie, ktoré u ľudí spôsobujú zápal pľúc a u pacientov s HIV sú tiež spájané s rozvojom rakoviny.

Proteín s deštruktívnym účinkom

Mykoplazmy patria medzi najmenšie druhy mikroorganizmov. Obsahujú proteín nazvaný DnaK, ktorý je schopný reagovať s proteínmi zodpovednými za opravu DNA a devastovať ich úsilie. Takisto oslabuje účinok niektorých liekov. Problematický proteín dokáže vstupovať aj do zdravých buniek a spúšťať sériu udalostí vedúcich k rakovine.

Mykoplazmy usvedčuje z podielu na vzniku rakoviny experiment uskutočnený na myšiach s narušeným imunitným systémom. Jednu skupinu zvierat vedci infikovali mykoplazmami. Zistili, že u nakazených myší sa lymfóm vyvinul rýchlejšie než u myší bez infekcie. Dokonca nastal zaujímavý jav – niektoré z rakovinových buniek obsahovali DNA baktérií.

Vedci však predpokladajú, že podobnú schopnosť ako DnaK majú aj proteíny iných baktérií, nielen mykoplaziem. Preto upozorňujú, že na konečné závery ešte budú potrebné ďalšie výskumy. Nové dôkazy však vrhajú zlé svetlo na ataky bakteriálnych infekcií vo vzťahu k poškodeniu DNA.   

Fotogaléria


Tagy:
baktérie rakovina mykoplazma

2018-12-19 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia