Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

TEST mrazených lososov mnohých prekvapí: S obsahom prospešných látok je to úplne inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyiamges.com)

Losos patrí medzi kvalitné ryby nadopované zdraviu prospešnými látkami. Avšak ani jeho zaradenie do jedálnička dvakrát týždenne nestačí na to, aby sme mali k dispozícii zdroj omega-3 mastných kyselín! Zistil to časopis dTest, ktorý testoval kvalitu mrazených lososov.

Tučné morské ryby sú dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín a vitamínu D. Preto by sme na ne nemali zabúdať, ak chceme svoje telo doplniť o cenné látky. Časopis dTest otestoval kvalitu mrazených lososov a zistil obrovské rozdiely v obsahu tuku aj pomeru zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín!

Čítajte tiež: Voňavé sviečky ako chemické zbrane: Daň za peknú vôňu, z ktorej sa budete dlho spamätávať!

Výdatný zdroj látok? NIE!

Spotrebiteľská organizácia dTest poslala do laboratória 10 druhov mrazených filiet z lososa, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch na slovenskom i českom trhu. Jednalo sa o druh lososa všeobecného a lososa Gorbuša. Časť lososov pochádzala z voľného mora, časť z lososích fariem. Experti v laboratóriu zisťovali prítomnosť nežiadúcich chemikálií, obsah a kvalitu tuku. Nezávislý test tiež skúmal, či výrobcovia mäso neklamú prídavkom vody. Výsledky sú zarážajúce!

Odborníci merali obsah zdraviu prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín v lososoch. Mali by mať vysoký podiel týchto látok, ktoré prevažujú nad omega-6 mastnými kyselinami. Omega-3 sú dôležité pre celkové zdravie človeka, najmä pre srdce a cievy. 

"Z výsledkov vyplýva, že chovaný losos, hoci je tučnejší, rozhodne nemusí byť až takým hodnotným zdrojom omega-3 kyselín (EPA a DHA). Má totiž zároveň aj vysoký obsah omega-6. U divokého lososa síce omega-3 nad omega-6 prevažujú významnejšie, ich množstvo je však veľmi malé, pretože je nízka aj celková tučnosť týchto rýb. Spoliehať preto na akéhokoľvek lososa z bežného obchodu ako na výdatný zdroj zdraviu prospešných omega-3 kyselín je trochu naivné," zhŕňa zistenia Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

TEST mrazených lososov mnohých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rozdiely v podiele tuku, ktoré zistili laboratórne merania, boli obrovské! Oficiálne zdroje uvádzajú priemerné hodnoty tuku pre lososa Gorbuša okolo 5%, pre lososa všeobecne okolo 12%. dTest pritom zistil pri mrazených filetách od 0,5 do 18% tuku! V 100 gramových porciách testovaných lososov bolo 0,013 až 4,7 gramov omega-3 kyselín, pričom pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení sa odporúča konzumovať 1 g EPA a DHA denne.

Bez chémie

Čo sa týka prítomnosti chemických látok v rybom mäse, či už zo životného prostredia alebo ako dôsledok veľkochovu, výsledky nie sú až také alarmujúce ako v prípade prítomnosti omega-3 mastných kyselín v rybách. dTest u žiadnej vzorky nezistil prítomnosť ortuti, kadmia, olova, malachitovej zelenej ani kryštálovej violeti. 

"U chovaných rýb sme sa zamerali aj na pesticídy a antibiotiká. Žiadne problémy sa však nepreukázali. Jediný nález, tesne nad hranicou detekcie a hlboko pod limitom, predstavovalo DDT pri výrobku Vici Salmon Fillet Portion. Pesticíd DDT sa už nepoužíva, napriek tomu v životnom prostredí pretrváva z predchádzajúcich rokov," poznamenáva Hana Hoffmannová. 

Dobrou správou je, že žiadny výrobca testovaných filiet nepridáva do mäsa vodu.

Viac o téme: PotravinyZdravieLososVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9