Obrovské prekvapenie v boji so zákernou chorobou: Známy prírodný liek má ďalší netušený účinok!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-16 15:30:00

Liečbe niektorých druhov rakoviny možno svitá na lepšie časy. Výskumníci zistili, že jeden z najznámejších prírodných prostriedkov pri infekciách močových ciest má netušený terapeutický účinok. Zvyšovať efektivitu boja proti zákernej chorobe by mohol aj známy sacharid.

Experimenty na myšiach potvrdzujú, že pri liečbe určitých druhov rakoviny by mohli pomáhať aj sacharidy. Tzv. manóza je prírodný monosacharid, ktorý obsahujú niektoré ovocné plody, jeho najznámejším zdrojom sú brusnice či iné bobuľoviny, ale nachádza sa napríklad aj v jablkách.

Čítate viac: Účinok najbežnejšieho lieku ohromuje: Toto s telom dokážu urobiť dve tabletky týždenne!

Podla výskumu zverejneného v prestížnom magazíne Nature by manóza mohla spomaľovať vývoj niektorých typov onkologických ochorení, konkrétne rakoviny pankreasu, kože a pľúc. Keď vedci pokusným myšiam s karcinómom pridávali do stravy tento nutričný doplnok, postup ochorenia sa významne spomalil. Navyše, manóza sa na ich organizme nepodpísala žiadnym vedľajším účinkom. Výskumníci sa preto budú snažiť otestovať manózovú terapiu v blízkom období aj na ľuďoch, píše BBC.

Lacná a efektívna alternatíva drahých liekov?

Manózu si mnohí ľudia v povedomí spájajú s liečbou zápalov močových ciest, aj preto ju možno v obchodoch či lekárňach zakúpiť vo forme výživových doplnkov. Teraz však vedci zistili, že manóza má aj ďalšie zdravotné benefity. U chorých myší bola schopná zvyšovať účinok chemoterapie.

Ak pozoruhodné účinky manózy potvrdia aj štúdie na ľuďoch, podľa vedcov by bola skvelou a lacnou alternatívou drahých farmaceutických liekov. Pacientov s rakovinou však dôrazne varujú, aby si svojvoľne „nepredpisovali“ manózu ako liek proti ochoreniu, pretože testy na ľuďoch ešte neboli vykonané a užívanie monosacharidu by teoreticky mohlo mať aj vedľajšie účinky. Je tiež možné, že u ľudí sa jej liečebný efekt nepodarí dokázať.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina brusnice manóza sacharid

2018-12-16 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia