Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Voňavé sviečky ako chemické zbrane: Daň za peknú vôňu, z ktorej sa budete dlho spamätávať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Takmer nič nepripomína Vianoce viac ako škoricová vôňa zo sviečky. Vianočnú atmosféru dotvárajú horiace sviečky, bez ktorých by to jednoducho nebolo ono! Viete však, že tým do ovzdušia vpúšťate nebezpečné látky?

Voňavý domov je v poslednom čase hitom. Zatiaľ čo kedysi nám to doma voňalo čerstvo upečeným chlebíkom či koláčom a na Vianoce rôznymi koreninami či ihličím, dnes sa za vôňu domova považujú syntetické vône.

Čítajte tiež: Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?

Poškodia centrálny nervový systém

Aj keď sviečky vyzerajú na pohľad dobre a upokojujú, majú jednu odvrátenú stránku! Vpúšťajú do ovzdušia častice – prchavé organické zlúčeniny (VOC), čo sú zlúčeniny, z ktorých sa stávajú nebezpečné výpary alebo plyny! Upozornila na to odborníčka Emma Hammettová  pre firstaidforlife.org.uk.

Prchavé organické zlúčeniny sa uvoľňujú z horiaceho paliva, ako je benzín, drevo, uhlie alebo zemný plyn, ale aj z mnohých výrobkov, ktoré mnohí denne používajú, ako sú cigarety či vonné sviečky! Koberce, vinylové podlahy, čistiace prostriedky, kozmetika, laky na vlasy, farby a vykurovanie, to všetko prispieva k podpore tvorby prchavých organických zlúčenín (VOC).

Ako potvrdili mnohé štúdie, VOC sú obviňované za spúšťanie astmy u detí a ich zhoršenie u dospelých a tiež zvyšovanie rizika srdcových ochorení! Vdychovanie týchto látok môže prispieť k zápalu očí, nosu a hrdla, spôsobiť ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť a poškodiť centrálny nervový systém. Sviečky, keď horia tiež vypúšťajú formaldehyd - znečisťujúcu látku, o ktorej je známe, že je dlhodobo škodlivá pre zdravie. 

Formaldehyd bol prvý raz klasifikovaný ako pravdepodobný ľudský karcinogén v roku 1987 Agentúrou na ochranu životného prostredia USA (EPA). Odvtedy niektoré štúdie naznačujú, že expozícia formaldehydu je spojená s určitými typmi rakoviny, čo viedlo k tomu, že bol v roku 2011 pomenovaný ako známy karcinogén prostredníctvom Národného toxikologického programu.

Voňavé sviečky ako chemické
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pozor na tieto sviečky!

Jedna štúdia na univerzite v New Yorku objavila bežne používanú prísadu v citrónovo voňavých sviečkach, ktorá sa v nich nachádza pod názvom limonén. Tieto sviečky reagujú so vzduchom vytvárajúcim formaldehyd! Štúdia ukázala, že koncentrácie limonénu vo vonných sviečkach boli až 100-krát vyššie, ako sa pôvodne známe. 

Vedci tak ľudí varovali pred touto vôňou, keďže chemikálie môžu dominovať vo vnútri našich domovov, čo znamená viac expozície formaldehydu! Štúdia celý výskum uzavrela s odporúčaním otvárať dvere alebo okná po zhasnutí vonnej sviečky alebo to riešiť rozprašovaním osviežovača vzduchu.

Horšie sú na tom vonné tyčinky, ktoré vydajú až 100-násobok množstva jemných častíc ako vonné sviečky!

Rastliny pomôžu

Britská pľúcna nadácia odporúča, aby ste nepálili viac vonných sviečok alebo vonných tyčiniek v uzavretom priestore, ako je napr. kúpeľňa. Príležitostné použitie je však v poriadku. Škodlivý vzduch sa dokonca eliminovať aj iným spôsobom. Rastliny, ako sú pelargónie, levanduľa a druhy papradia majú schopnosť čistiť vzduch a odstraňovať formaldehyd z ovzdušia! 

Viac o téme: SviečkyVzduchFormaldehydŠkodlivé látky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9