Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bolesť ako súčasť života: Šesť jedál, ktoré môžu spustiť chronické ochorenie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spôsobujú ju zmeny v niektorých chemických látkach v mozgu a nervovom systéme a dôsledkom je citlivosť a bolesti niektorých častí tela. Aj keď fibromyalgia neohrozuje život, ovplyvňuje jeho kvalitu. Niektoré jedlá údajne prispievajú k vzniku choroby! Obmedzte ich, vaše telo sa vám za to poďakuje.


Približne štyri milióny ľudí v USA trpia fibromyalgiou, čo je stav, ktorý spôsobuje bolesti po celom tele, sprevádzané problémami s únavou, spánkom, pamäťou a náladou. Štandardná liečba fibromyalgie zvyčajne nezahŕňa zmeny v strave, no zistilo sa, že niektoré druhy potravín zhoršujú citlivosť na bolesť alebo ich príznaky.

Čítajte tiež: Bobkový list ako ho nepoznáte: Zníži horúčku, vyrieši nespavosť a postará sa o krásnu pleť!

"Je to dosť individuálne," hovorí Tarah Vennová, registrovaná dietetička zo Stanford Pain Management Centre. "Hľadáme vzorky a identifikujeme, aké sú individuálne dopady pacientov a potom sme urobili diétu." 

Kontrola svojho jedálnička vám pomôže sledovať, ktoré potraviny môžu spúšťať príznaky fibromyalgie. V spolupráci s odborníkmi sa našli potraviny, ktoré by mohli spôsobiť bolesti a fibromyalgiu, aj keď veda ešte nerozlišuje konkrétne spojenie medzi týmito dvoma.

Čipsy

Toto na prvý pohľad nevinné maškrtenie môže spustiť nepríjemné príznaky! Môže za tým jedna kľúčová zložka – glutamát. Prídavná látka sa často používa ako neškodný prostriedok na zvýraznenie chuti, ktorý bežne nájdeme vo forme soli glutamátu monosodného (MSG). 

"Niektorí pacienti si všimnú, že ich príznaky, najmä muskuloskeletálna bolesť, sa zvyšujú, keď konzumujú potraviny, ktoré majú veľa MSG," hovorí Vennová. "Glutamát a bolesti boli spojené v štúdiách, ktoré u niektorých pacientov s fibromyalgiou vykazovali vyššie koncentrácie glutamátu v porovnaní so zdravými kontrolami." 

To môže byť preto, lebo glutamát pôsobí ako excitačný neurotransmiter, ktorý posiela správy do mozgu a nervového systému. Ak je vaša bolesť citlivá na spotrebu glutamátu, vždy skontrolujte etikety produktov v obchodoch a všímajte si, či výrobky neobsahujú glutamát monosodný, alebo hydrolyzované rastlinné bielkoviny a kvasnicový extrakt.

Huby

Napriek svojej nutričnej hodnote môžu jedlé huby spôsobiť bolesť u pacientov s fibromyalgiou, pretože sú bohaté na prirodzene sa vyskytujúcu formu glutamátu. Len pri 100 gramovej dávke je podľa Glutamate Association v hubách 180 miligramov glutamátu. Shittake a enokitake huby sú najbohatšie na glutamát. Dokonca aj iné zdravé obľúbené potraviny ako paradajky, hrozno a zelený hrášok sú tiež zdrojom glutamátu. Ale predtým, než úplne obmedzíte zo svojej stravy nejaké potraviny, najmä ovocie a zeleninu, porozprávajte sa so lekárom či iným odborníkom, ktorý zabezpečí, aby ste neprijímali menej kľúčových živín.

Bolesť ako súčasť života:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Staršie syry

Zlá správa pri milovníkov syrov. Syry ako čedar a parmezán obsahujú glutamát! V skutočnosti jedna 100-gramová dávka syru parmezánu obsahuje až 1600 miligramov glutamátu. Treba však mať na pamäti, že nemusí byť len glutamát vašim problémom, dokonca by aj mlieko mohlo byť dráždivé, aspoň neoficiálne. 

Vyprážané kurča

Nasýtené tuky a rastlinný olej sa síce môžu podieľať na lahodnej pikantnej chuti vyprážaného kuraťa, na ktorých si pochutnajú vaše chuťové poháriky, taktiež môžu spôsobiť zmätok vo vašom tele a spôsobiť zápal. Hoci fibromyalgia nie je nevyhnutne klasifikovaná ako zápalová choroba, zápal môže stále spôsobovať príznaky podobné bolesti, a preto je najlepšie vyhnúť sa akémukoľvek typu vyprážaných potravín. 

"Odporúčam pacientom získať tuky z nenasýtených tukov - omega-3 mastných kyselín a rôznych iných rastlinných olejov pre ich protizápalové účinky," hovorí Alicia Romanová, registrovaná dietetička v Tufts Medical Center. "Najlepšie sú orechy, semená, avokádo, mastné ryby a oleje ako slnečnicový, extra panenský olivový olej a tiež avokádo."

Jogurty s príchuťou

Možno si myslíte, že jahodový jogurt je zdravý štart do vášho dňa, ale v skutočnosti je nabitý množstvom cukru zo sirupov používaných na ochutenie. Nektoré nízkokalorické jogurty dokonca obsahujú umelé sladidlá ako aspartam! Aj keď neexistujú žiadne dôkazy o tom, že cukor spôsobuje fibromyalgiu, niektorí pacienti zistili, že obmedzenie rafinovaných cukrov zlepšuje ich symptómy choroby. 

"Cukor zhoršuje nízku hladinu cukru v krvi a nadobličiek, podporuje nadmerný rast kvasiniek (Candida) a nedostatky vo výžive, ktoré zhoršujú fibromyalgiu," povedal lekár Jacob Teitelbaum.

Vymeňte ochutené jogurty za šálku čistého gréckeho jogurtu s čerstvým ovocím a medom!

Bolesť ako súčasť života:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Cestoviny

Rafinované uhľohydráty, ako sú sušienky, pečivo a cestoviny, môžu mať výbornú chuť, ale ich vysoký glykemický index pošle vašu hladinu cukru v krvi až na vrchol. Na rozdiel od celozrnných potravín, ktoré telo trávi oveľa pomalšie, rafinované uhľohydráty sa rýchlo rozkladajú, čo zvyšuje hladinu cukru v krvi a následne rýchlo klesá. Tieto agresívne výkyvy môžu zhoršiť únavu a bolesť spojenú s fibromyalgiou. 

"Quinoa a hnedá ryža sú lepším riešením. Taktiež aj sladké zemiaky sú tiež skvelým zdrojom komplexných uhľohydrátov. "

Viac o téme: PotravinyBolesťSträva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9