Nebezpečný dôsledok bežných parfémov a kozmetiky: Zmena v dospievaní dievčat!

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-15 15:30:00

Chemické látky nachádzajúce sa v kozmetike nie sú už dnes ničím nezvyčajným. Majú však oveľa väčšiu silu, než si myslíte. Hoci to znie na prvý pohľad ako scifi, chemikálie, ktoré nájdete v parfémoch, telových mliekach či iných prípravkoch, sa môžu podpísať na skoršom dospievaní mladých dievčat!

Ak sú deti alebo ešte v maternici vystavené určitým látkam, môžu sa dostať do puberty oveľa skôr ako ostatní! Tvrdí to štúdia, ktorá drží v rukách výsledky svojho výskumu. Podľa nej ide o chemikálie, ktoré sa bežne používajú v kozmetike. 


Čítajte tiež: Bolí vás medzi lopatkami? VIDEO Rýchla záchrana, ktorá zaberie do pár sekúnd!

Tieto chemické látky to spôsobujú

Tento nepriaznivý účinok majú na svedomí chemikálie s názvom dietylftalát, ktoré sa používajú v parfumoch a kozmetike. Ešte tento rok ich Európska únia zakázala, kedže vo väčších množstvách by mohli viesť k tomu, že u dievčat začne puberta o mesiace skôr ako bežne u ostatných. Týka sa to i vystavenia metylparabénu, čo je chemická látka, ktorá sa bežne vyskytuje v telových mliekach a krémoch na ruky.
 
Výskumníci z Kalifornskej univerzity sledovali takmer 200 dievčat od narodenia až po adolescenciu a každý deviaty mesiac vo veku od deviatich do 13 rokov preverili príznaky puberty. Chemikálie, ktorým boli vystavené, ako sa vedci domnievajú, ovplyvňujú ženský pohlavný hormón estrogén, čo spúšťa priskoré dospievanie. Ako dodali vedci, zistenia sú významné, pretože ženy, ktoré prechádzajú skorou pubertou, sú vystavené väčšiemu riziku rakoviny prsníka a vaječníkov!
 
Štúdia taktiež zistila, že u detí začala puberta skôr, ak boli ich matky vystavené triclosanu, látke, ktorá sa vyskytuje v niektorých antibakteriálnych mydlách na ruky a zubných pastách. Táto chemická látka bola meraná v moči mamičiek medzi 14 a 27 týždňami tehotenstva. Dcéry žien s najvyššou úrovňou tejto látky sa dostali do puberty v priemere o štyri mesiace skôr. U dievčat žien s najvyššou úrovňou dietylftalátov sa vyvinula puberta asi o šesť mesiacov skôr v porovnaní s tými s najnižšou úrovňou látky.
 
 
Výskum publikovaný v časopise Human Reproduction taktiež našiel spojenie s propylparabénom, ktorý sa používa v parfumoch, a chemikáliami obsahujúcimi chlór, ktoré sa objavujú v kozmetike v USA, ale sú len na priemyselné použitie v Británii.

Zasahujú do hormónov v tele

Štúdia sledovala 338 detí oboch pohlaví od narodenia až po dospievanie. Avšak len dievčatá, nie chlapci, vstúpili do puberty skôr, keď boli vystavení určitým chemikáliám. Vedúci autor Kim Harley z Kalifornskej univerzity v Berkeley uviedol, že chemikálie v produktoch osobnej starostlivosti "zasahujú do prirodzených hormónov v našom tele, ako je estrogén."
 
"Vieme, že vek, v ktorom začína puberta u dievčat, sa v posledných desaťročiach znižuje a jedna teória je, že chemikálie v prostredí môžu hrať úlohu. Je to dôležitá otázka, ktorú treba riešiť, keďže skoršia puberta u dievčat zvyšuje riziko ich problémov s duševným zdravím a správaním. Tým sa zase  zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníkov a vaječníkov v dlhodobom horizonte. Táto štúdia je dôležitá, pretože je jedným z prvých štúdií, ktoré sa zameriavajú na ľudskú expozíciu v maternici a taktiež preto, že nám dáva šancu vyšetriť expozície v maternici aj v puberte," povedal vedúci autor štúdie. 

Fotogaléria


Tagy:
kozmetika ženy puberta

2018-12-15 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia