Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stačí jeden energetický nápoj: Do 90 minút dramatické zmeny v krvných cievach!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Únavu počas dňa každý rieši po svojom. Buď si dopraje šlofíka, nadopuje sa kávou, alebo staví na energetický nápoj. Hoci nezdravé účinky energetických nápojov sú mnohým známe, až teraz prichádza štúdia so zistením, čo dokážu spraviť s ľudským telom do niekoľkých minút od konzumácie!

Ťažko tomu na prvýkrát uveriť, no už spotreba jedného energetického nápoja môže zúžiť krvné cievy a tým pádom zvýšiť riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. To všetko už za 90 minút, ako sa uvádza na heart.org!

Čítajte tiež: Život s ňou je plný zákazov: Krutá choroba, ktorá kradne životy mladých ľudí!

Jedinečná štúdia

Výskumníci z University of Texas v Houstone tvrdia, že nápoje sužujú krvné cievy, čím sa obmedzí prietok krvi do životne dôležitých orgánov. Zatiaľ čo minulé štúdie spájali tieto nápoje s problémami žalúdka a srdca, vedecký tím uvádza, že ich zistenia patria medzi prvé, ktoré objasňujú možný mechanizmus spájajúci vysokú spotrebu energetických nápojov so zvýšeným rizikom metabolického syndrómu.

Tím sa zameral na 44 študentov z lekárskej fakulty McGovern v UTHealth. Všetci účastníci boli vo veku 20 rokov, nefajčili a boli klasifikovaní ako "zdraví". Výskumníci chceli otestovať funkciu endotelu, čo je vrstva buniek, ktorá lemuje povrch krvných ciev. Podľa zdravotného strediska Cedars-Sinai v Los Angeles sa ukázalo, že endotelová dysfunkcia je indikátorom infarktu, pretože tepny nie sú schopné sa úplne rozšíriť.

Vedci skúšali endoteliálnu funkciu u účastníkov pred tým, ako každý študent vypil približne 7 dcl energetického nápoja a potom tiež o 90 minút neskôr. Počas druhej časti experimentu sa vedci zamerali na dilatáciu (rozšírenie) tepien u študentov prostredníctvom ultrazvuku, ktorý meria celkové zdravie krvných ciev. Už za 90 minút bol vnútorný priemer krvných ciev v priemere znížený o takmer polovicu.

Môžu za to zložky v nápojoch

Tím naznačuje, že negatívny účinok na krvné cievy by mohol súvisieť s účinkami zložiek v energetických nápojoch - vrátane kofeínu, taurínu, cukru a iných byliniek - na endotely. Väčšina týchto nápojov navyše obsahuje vysokú hladinu cukru. Napríklad jedna plechovka tohto nápoja s objemom 3 dcl obsahuje 37 gramov cukru – to je viac ako 9 čajových lyžičiek!

Výskum ukázal, že vysoká hladina cukru v krvi môže spôsobiť uvoľnenie krvných ciev viac než je normálne, čím sa zníži množstvo krvi, ktoré sa dostáva do životne dôležitých orgánov. Tieto nápoje majú tiež 80 miligramov kofeínu na 250 mililitrov - približne rovnako ako 2,5 plechoviek kolového nápoja. Kofeín môže tiež spôsobiť, že krvné cievy začnú uvoľňovať viac adrenalínu, hormónu, ktorý môže za dočasné zvýšenie krvného tlaku.

Stačí jeden energetický nápoj:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Národného centra pre doplnkové a integračné zdravie, takmer jedna tretina amerických dospievajúcich vo veku od 12 do 17 rokov konzumuje pravidelne energetické nápoje.

"Keďže energetické nápoje sa stávajú čoraz populárnejšími, je dôležité skúmať účinky týchto nápojov na tých, ktorí ich často pijú, a lepšie určiť, aký je bezpečný spôsob spotreby," povedal doktor John Higgins, profesor medicíny.

Arytmia, nevoľnosť i záchvaty

V posledných rokoch vedci odsudzujú energetické nápoje pre ich nezdravé účinky. V štúdii z apríla 2017 zo zdravotníckeho centra David Grant USAF v Kalifornii sa zistilo, že jeden energetický nápoj s obsahom 9 dcl môže spôsobiť nebezpečnú arytmiu, čo je stav, počas ktorého srdce bije s nepravidelným alebo abnormálnym rytmom.

Iná štúdia z februára 2018 z University of Waterloo v kanadskom Ontáriu zase prišla na to, že polovica kanadských teenagerov, ktorí konzumovali energetické nápoje hlásila, že majú zdravotné problémy vrátane rýchleho srdcového tepu, nevoľnosti a v zriedkavých prípadoch aj záchvatov.

Viac o téme: SrdceZdravieInfarktEnergetické nápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9