Hummus, obľúbená pochúťka zo Stredomoria: Cícerový poklad si zamiluje aj vaše telo!

07.11.2018

Kto by nepoznal cícerovú nátierku?! Dnes ju kúpite v každých potravinách po celom Slovensku. Prezradíme vám, za čo vďačí svojej mimoriadnej obľúbenosti u spotrebiteľov.

Hummus je tradičným pokrmom obyvateľov Stredného východu, ktorého obdobu Slováci poznajú ako „cícerovú nátierku“. Pravý hummus sa však pripravuje aj z ingrediencií, ktoré v slovenskej cícerovej nátierke nenájdete. Hummus obsahuje okrem cíceru sezamovú pastu Tahini, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a cesnak.

Čítajte viac: Večná dilema okolo tresky v majonéze: Známy gastroenterológ prezradil, čím je výnimočná

Ako uvádza portál Livescience.com, v arabčine slovo „hummus“ označuje cícer, teda hlavnú ingredienciu nátierky. Tradičný hummus, pripravený z vyššie uvedených prísad, neobsahuje žiadny cukor, má nízky podiel tuku, zato však vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Preto vyhovuje aj ľuďom preferujúcim zdravý životný štýl.

Bohatý nutričný profil

Podľa americkej štúdie zverejnenej v magazíne Journal of Nutrition & Food Sciences mali ľudia, ktorí pravidelne konzumovali cícerovú nátierku hummus, užší obvod pása aj nižší index telesnej hmotnosti (BMI). Nátierka obsahujú vysoký podiel zdravých tukov (polynenasýtených a mononenasýtených) a je tiež zdrojom kyseliny listovej (folát), ktorej konzumácia podľa odborníkov pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, K, zinok, fosfor, železo a horčík.

Špecialisti však varujú, že aj hummus by ste mali, napriek jeho zdravotným benefitom, konzumovať s mierou. V jednej šálke hummusu nájdete zhruba 400 kalórií, ak teda budete konzumovať viac ako porciu cícerovej nátierky denne, môže sa to odraziť na vašej hmotnosti a nielen to. Jedna šálka hummusu tiež obsahuje okolo 15 gramov vlákniny, čo premenené na percentá predstavuje 59 percent odporúčaného denného príjmu vlákniny. Pri jej zvýšenej konzumácii hrozí hnačka či nafukovanie.

Sledujte etikety!

Ako upozorňuje Independent.co.uk, spotrebitelia by mali byť v prípade kupovaného hummusu opatrní a sledovať etikety na obaloch výrobkov. Nátierky totiž nemusia byť pripravené podľa tradičnej receptúry a niektoré môžu obsahovať nadbytočný cukor či iné druhy olejov. Najlepšie teda urobíte, ak si hummus z kvalitných surovín pripravíte sami doma.

Fotogaléria


Tagy:
cícerová nátierka hummus

07.11.2018  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia