Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyskúšajte delikatesu z talianskej kuchyne: Cuketa, diétna finta večne štíhlych ľudí!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Cuketu môžete v záhradách vidieť ešte aj na jeseň. Tento ľahký druh zeleniny z tradičnej talianskej kuchyne obľubujú najmä ľudia preferujúci zdravý životný štýl. S trochou fantázie a kulinárskeho citu z nej môžete vykúzliť výživné, a zároveň diétne pochúťky.

Ak držíte redukčnú diétu, nezabudnite ju zaradiť do jedálnička. Je taká ľahká, že odľahčí aj vaše kilogramy. Vďaka obsahu vlákniny zároveň zrýchli váš metabolizmus.

Čítajte viac: Jesenná zelenina, ktorá v záhradách nemá obdobu: Vďaka tekvici aj omladnete!

Cuketa je považovaná za typicky letnú zeleninu, no zbierať ju môžete až do jesene. To isté platí o jej konzumácii, ktorá nakopne vašu imunitu pred chladnými zimnými mesiacmi. Cuketa je totiž výborným zdrojom vitamínu C, ktorý chráni bunky pred poškodením v dôsledku pôsobenia voľných radikálov aj organizmus pred chorobami. Jedna šálka cukety obsahuje zhruba 22 miligramov vitamínu C, čo predstavuje približne štvrtinu odporúčaného denného príjmu tohto vitamínu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

„Zaostrí“ vám zrak!

Cuketa je tiež zdrojom cenných fytonutrientov – luteínu a zeaxantínu, ktoré patria medzi karotenoidy a sú významným zdrojom vitamínu A. Ich konzumácia prospieva zraku, imunite aj zdravej pokožke. Je fascinujúce, že v jedinej šálke cukety nájdete takmer polovicu odporúčanej dennej dávky luteínu a zeaxantínu!

Okrem vitamínu C je cuketa aj výdatným zdrojom mangánu, ktorý podporuje zdravý rast kostného tkaniva, posilňuje srdce a zabezpečuje správnu funkciu centrálneho nervového systému. Takisto napomáha k rýchlejšiemu hojeniu rán. Jeho nedostatok môže súvisieť s problematickým trávením alebo kožnými zápalmi. V šálke cukety sa nachádza 0,22 miligramov mangánu, čo je zhruba desatina odporúčaného množstva denného príjmu tohto stopového prvku, uvádza portál Livestrong.com.

Najlepšie chutí varená a podľa skúsených kuchárov je najdelikátnejšia, keď je mladá, teda od mája do júla. Vtedy je sladšia a šťavnatejšia. Jesť môžete nielen dužinu, ale aj šupku a semená cukety. V chladničke by ste ju však nemali uchovávať viac než tri dni, pretože potom stráca svoje kvality.

 

 

 

 

Viac o téme: ZeleninaCuketa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9