Tekvica nie je len ozdobou dušičkových sviatkov. Táto jesenná lahôdka žiarivo oranžovej farby je plná živín, vďaka ktorým budete žiariť zdravím a krásou aj vy! Vedeli ste, že ju doma môžete skladovať až dva mesiace?
Tekvica patrí k nutrične najvýživnejším potravinám, aké sa v našich záhradách nachádzajú. Nejedna gazdinka už objavila kuchynskú mnohorakosť tejto jesennej zeleniny – možno z nej pripraviť chutnú polievku, omáčku, ale aj dezert, pyré či šalát. Nenačatú tekvicu môžete na tmavom mieste skladovať až dlhé dva mesiace.
Čítajte viac: Ako vplývajú karotenoidy na naše zdravie?
Ak hľadáte potravinu s čo najvyšším obsahom betakaroténu, tekvica je tou správnou voľbou. Vďaka nemu majú plody tejto zeleniny pútavú sýtooranžovú farbu. Karotenoidy sú silnými antioxidantmi:
- chránia bunky pred oxidačným stresom a poškodením
- sú prevenciou rakoviny, cukrovky a kardiovaskulárnych problémov
- spomaľujú prejavy starnutia.
Vzhľadom na nízku kalorickú hodnotu môžete tekvicu konzumovať bez obáv z priberania. Zároveň je výdatným zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutnou podmienkou zdravej peristaltiky a dobrého metabolizmu. Tekvica je tiež známym zdrojom draslíka, ktorý je elixírom zdravého a zdatného srdca. Súčasne znižuje krvný tlak, znižuje riziko mŕtvice, chráni pred stratou svalovej hmoty a takisto sa stará o pevnosť kostí, ozrejmuje Medicalnewstoday.com.
Výskumy naznačujú, že potraviny s prirodzene vysokým obsahom betakaroténu účinkujú ako prevencia rakoviny prostaty, ale aj rakoviny hrubého čreva. Súhra betakaroténu s vitamínmi C a E, ktoré tekvica obsahuje, zabraňujú degeneratívnym poškodeniam očí. Ako uvádza Huffingtonpost.com, už jediná šálka tekvice vám zabezpečí 200 percent odporúčaného denného príjmu vitamínu A, ktorý telo látkovou premenou získava z betakaroténu.
Tekvicové jadierka nevyhadzujte
Milovníci oranžovej plodiny vedia, že okrem dužiny sú cenným zdrojom živín aj tekvicové jadierka, ktoré vynikajú obsahom esenciálnych mastných kyselín (omega-3 a omega-6), ale aj minerálov – draslíka, horčíka a vápnika. V sto gramoch tekvicových jadierok nájdete až 90 miligramov horčíka, ktorého príjem podľa odborníkov znižuje riziko vzniku cukrovky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a antioxidantov sú mimoriadne zdravým doplnkom stravy, ktorým môžete ozvláštniť nejeden pokrm.