Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jesenná zelenina, ktorá v záhradách nemá obdobu: Vďaka tekvici aj omladnete!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Tekvica nie je len ozdobou dušičkových sviatkov. Táto jesenná lahôdka žiarivo oranžovej farby je plná živín, vďaka ktorým budete žiariť zdravím a krásou aj vy! Vedeli ste, že ju doma môžete skladovať až dva mesiace?

Tekvica patrí k nutrične najvýživnejším potravinám, aké sa v našich záhradách nachádzajú. Nejedna gazdinka už objavila kuchynskú mnohorakosť tejto jesennej zeleniny – možno z nej pripraviť chutnú polievku, omáčku, ale aj dezert, pyré či šalát. Nenačatú tekvicu môžete na tmavom mieste skladovať až dlhé dva mesiace.

Čítajte viac: Ako vplývajú karotenoidy na naše zdravie?

Ak hľadáte potravinu s čo najvyšším obsahom betakaroténu, tekvica je tou správnou voľbou. Vďaka nemu majú plody tejto zeleniny pútavú sýtooranžovú farbu. Karotenoidy sú silnými antioxidantmi:

  • chránia bunky pred oxidačným stresom a poškodením
  • sú prevenciou rakoviny, cukrovky a kardiovaskulárnych problémov
  • spomaľujú prejavy starnutia.

Vzhľadom na nízku kalorickú hodnotu môžete tekvicu konzumovať bez obáv z priberania. Zároveň je výdatným zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutnou podmienkou zdravej peristaltiky a dobrého metabolizmu. Tekvica je tiež známym zdrojom draslíka, ktorý je elixírom zdravého a zdatného srdca. Súčasne znižuje krvný tlak, znižuje riziko mŕtvice, chráni pred stratou svalovej hmoty a takisto sa stará o pevnosť kostí, ozrejmuje Medicalnewstoday.com.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumy naznačujú, že potraviny s prirodzene vysokým obsahom betakaroténu účinkujú ako prevencia rakoviny prostaty, ale aj rakoviny hrubého čreva. Súhra betakaroténu s vitamínmi C a E, ktoré tekvica obsahuje, zabraňujú degeneratívnym poškodeniam očí.  Ako uvádza Huffingtonpost.com, už jediná šálka tekvice vám zabezpečí 200 percent odporúčaného denného príjmu vitamínu A, ktorý telo látkovou premenou získava z betakaroténu.

Tekvicové jadierka nevyhadzujte

Milovníci oranžovej plodiny vedia, že okrem dužiny sú cenným zdrojom živín aj tekvicové jadierka, ktoré vynikajú obsahom esenciálnych mastných kyselín (omega-3 a omega-6), ale aj minerálov – draslíka, horčíka a vápnika. V sto gramoch tekvicových jadierok nájdete až 90 miligramov horčíka, ktorého príjem podľa odborníkov znižuje riziko vzniku cukrovky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a antioxidantov sú mimoriadne zdravým doplnkom stravy, ktorým môžete ozvláštniť nejeden pokrm.

 

Viac o téme: Tekvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9