Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záchrana ľudských životov v jedinej potravine: Smrteľné choroby nebudú mať šancu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: getttyimages.com)

Túžite po dlhovekosti a vitalite? Dajte si bobule! Lekári pripisujú goji priam blahodárne účinky na naše zdravie a hrdo ich oslovujú ako superpotravinu. Aby toho nebolo málo, tieto bobule v sebe skrývajú unikát. Mohli by zachrániť desaťtisícky ľudských životov, ktoré vyhasínajú kvôli smrteľným tropickým chorobám!

Nová liečba?

Nový výskum naznačuje, že zložka v goji by mohla liečiť dve smrteľné tropické choroby! Ide o zlúčeninu, známu ako 7-keto-sempervirol, ktorá napadá povlak parazitov, zodpovedných za život ohrozujúce infekcie - schistosomiózu a fascioliázu, ako zistila štúdia vo Walese. Schistozómia postihuje približne 600 miliónov ľudí na celom svete a zabije 300 000 ročne! Až 17 miliónov ľudí na celom svete trpí zase fasciolóziou, pričom sa na celom svete objavujú parazity rezistentné voči liekom.

Čítajte tiež: Každý deň vypil nálev z kyslých uhoriek: Po 10 dňoch prišli zmeny!

Výsledky naznačujú, že 7-keto-sempervirol zabíja larválne i dospelé štádiá parazitov, ktoré spôsobujú schistosomiázu a fascioliózu. Liečba, ktorá je účinná proti obom zdravotným problémom, je ideálna kvôli infekciám, ktoré sú endemické pre niektoré z tých istých oblastí, ako  podľa výskumníkov. Dokonca ani nie je nič nezvyčajné na tom, ak by niekto trpel naraz oboma chorobami súčasne.

"Objavenie potenciálne novej liečby týchto ochorení je vzrušujúcim zistením a dúfame, že tento výskum povedie k významným prínosom pre zdravie pre niektorých z najchudobnejších krajín sveta, ktorí sú ohrození schistosomózou a fasciolóziou," povedal vedúci autor a profesor Andrew Westwell z Cardiffskej univerzity.

Zistenia boli publikované v European Journal of Medicinal Chemistry.

Záchrana ľudských životov v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O aké ochorenia ide?

Schistozómia je infekcia zapríčinená parazitným červom, ktorý žije v sladkej vode v tropických oblastiach v Afrike, Južnej Amerike, Karibiku, na Strednom východe a v Ázii. Aj keď infekcia zvyčajne nespôsobuje príznaky, môže postupne poškodiť orgány, ako je močový mechúr, obličky a pečeň.

Počas niekoľkých týždňov infekcie môžu ľudia trpieť horúčkou, vyrážkami, hnačkami a bolesťami brucha. Z dlhodobého hľadiska môže schistozómia spôsobiť trvalé poškodenie orgánov, vrátane mozgu, pľúc a tráviaceho systému. Hrozia záchvaty, vykašliavanie krvi či anémia.

Fasciolóza je zase infekcia spôsobená pásomnicou, ktorá postihuje ľudí a hospodárske zvieratá. Nachádza sa hlavne v tropických oblastiach a v rozvojových krajinách. Ľudia sa nakazia prehltnutím červov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v kontaminovanej vode alebo v jedle, ktoré sa v nej umylo. Medzi príznaky patrí horúčka, bolesť brucha a zväčšená pečeň, v ktorej je infekcia.

Fasciolóza sa môže liečiť pomocou lieku triclabendazol, ale parazit ukázal rezistenciu na tento liek na takmer všetkých kontinentoch! Goji by preto mohli byť svetlou nádejou a zároveň  záchranou pre pacientov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9