Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Orechy ako kľúč k plodnosti? Neskutočný vplyv bežnej potraviny na spermie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neskutočné, ako ovplyvňuje jedna hrsť mandlí, lieskových orieškov a vlašských orieškov každý deň plodnosť. Podľa najnovšej štúdie by ima mali dať prednosť vo svojom jedálníčku muži, u ktorým pôsobia priam blahodárne! Konkrétne pomáhajú ich spermiám, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť počatia dieťatka.

Stačí mať na tanieri každý deň orechy a drsnejšie pohlavie sa môže tešiť zo zvýšenej produkcie spermií! Španielska štúdia prichádza so zaujímavým zistením, že len 60 g orechov každý deň zvyšuje počet spermií o 16 percent. Toto zdravé občerstvenie tiež zvyšuje pohyblivosť spermií o 6 percent, ich prežitie o 4 percentá a tvar o jedno percento, pričom toto všetko súvisí s plodnosťou mužov.

Čítajte tiež: Osem mesiacov bez šampónu: FOTO výsledku, takto dopadli jej vlasy!

Zásluhu majú na tom pravdepodobne omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a foláty, čo sú látky obsiahnuté v orechoch. Neplodnosť postihuje približne 11 percent žien a 9 percent mužov v reprodukčnom veku v USA. Približne jeden zo siedmich párov má ťažkosti s počatím vo Veľkej Británii.

Strava je dôležitá

Vedci sa domnievajú, že znečistenie, fajčenie a trendy smerujúce k strave západného sveta ako fastfood, ovplyvňujú zdravie spermií.

Výskumníci z univerzity Rovira i Virgil v Španielsku analyzovali 119 zdravých mužov vo veku 18 až 35 rokov počas 14 týždňov. Polovica mužov jedla typickú západnú stravu, zatiaľ čo zvyšok mali rovnaké jedlo spolu s 60g dennou dávkou mandlí, lieskových orechov a vlašských orechov. Vzorky spermií a krvi sa odobrali na začiatku a na konci štúdie.

Výsledky ďalej naznačujú, že niekoľko orechov denne znižuje poškodenie spermií DNA, čo môže spôsobiť mužskú neplodnosť.

Autorka štúdie Dr. Albert Salas-Huetos dodala: "Dôkazy sa zhromažďujú, že zmeny zdravého životného štýlu, ako je napríklad sledovanie zdravej výživy, môžu pomôcť pri koncepcii a samozrejme, že orechy sú kľúčovou zložkou zdravej stravy v Stredomorí."

Hoci zistenia potvrdzujú, že nádejní otcovia by si mali pridávať orechy do stravy, výskumníci zdôrazňujú, že štúdia bola vykonaná na zdravých mužoch, ktorí jedli západnú stravu, a preto sa výsledky nemusia vzťahovať na všetkých. Okrem toho účastníci zjavne vedeli, či sú v skupine s nezdravým jedlom alebo s normálnym s prídavkom orechov, a mohli urobiť iné zmeny v ich životnom štýle, ktoré posilnili zdravie spermií.

Orechy ako kľúč k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)


Zistenia boli prezentované na Európskej spoločnosti pre ľudskú reprodukciu a embryológiu v Barcelone.

Čo by mohlo byť za poklesom plodnosti?

Len nedávno vyšla správa, že pokles počtu spermií a zdvojnásobenie výskytu rakoviny semenníkov by mohlo byť časovou bombou pre ľudskú rasu. Počty spermií sa v posledných štyroch desaťročiach znížili na polovicu, čo spolu s rastúcimi nádormi semenníkov môže byť za poklesom plodnosti a rastúcou závislosťou párov na IVF, ako tvrdí profesor Niels Skakkebaek z univerzity v Kodani. Hoci sa pesticídy z potravín, ktoré narúšajú hormóny, považujú tiež za vinníkov, údajne to tak nie je.

"Zmeny v našom genetickom genóme sa vyskytli počas niekoľkých generácii. Moderný životný štýl je spojený so zvýšenou expozíciou rôznych chemikálií narúšajúcich endokrinný systém, ako sú pesticídy, ktoré môžu byť škodlivé pre človeka, hoci vystavenie jednotlivým chemikáliám je nízke," dodal profesor Skakkebaek.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9