Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborník o mäse, ktoré údajne spôsobuje rakovinu: Nemalo by sa zakazovať!

Slanina patrí medzi nezdravé potraviny, konzumujte ju s mierou!
Slanina patrí medzi nezdravé potraviny, konzumujte ju s mierou! (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí ich mávajú často na tanieri. Sú súčasťou ich jedálneho lístka takmer na každodennom poriadku. Priemyselne spracované mäso, kde patria párky, salámy či slanina, však údajne spôsobujú rakovinu, na čo upozornila Svetová zdravotnícka organizácia.


Rakovinotvorné klobásy a salámy

Už niekoľkokrát sa objavili obavy, že spracované mäso je pre ľudské zdravie škodlivé a prispieva k zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Nikdy však za tým nestávala dôveryhodná štúdia, ktorá by to potvrdila. Tentokrát varuje pred konzumáciou priemyselne spracovaného mäsa Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá ho chce umiestniť na najvyšší stupeň päťbodovej škály karcinogénnych látok. Rozhodla sa tak na základe medzinárodnej konferencie, ktorej sa zúčastnili vedci a odborníci z desiatich krajín. Skúmali dopady konzumácie priemyselne spracovaného mäsa.

Klobásy, slanina, salámy a párky tak budú zaradené na zoznam rakovinotvorných látok.  Tieto potraviny pritom s obľubou mnohí používajú do pokrmov, alebo si na nich samostatne pochutnávajú. Vo veľkom množstve ich používajú reťazce rýchleho občerstvenia do svojich sendvičov a iných jedál.

Problém nie je v potravinách, ale v množstve

Opýtali sme sa na to výživového poradcu Ing. Libora Javra, čo si o tom myslí. Sú tieto potraviny skutočne pre nás nebezpečné?

"Spomínané kvalitné výrobky, pri optimálnej konzumacii určite nespôsobujú závažné ochorenia. Problém je iba ten, že niektorí ľudia nedodržujú normálnu konzumáciu daných výrobkov či konzumujú nekvalitné mäsité výrobky a konzumujú dané potraviny v obrovských množstvách, čo zaťažuje organizmus.

Podľa odborníka na výživu by sa nemala zakazovať konzumácia potravín, skôr treba verejnosť upozorniť ako ich konzumovať tak, aby boli pre nás prospešné.

"Myslím si, že oveľa dôležitejšie je poukazovať na to, aké je dôležité vedieť konzumovať potraviny pre prospech svojho organizmu, ako zakazovať či poukazovať na potraviny, ktoré dlhé stáročia vyživujú obyvateľstvo," dodal nutričný špecialista.

Týka sa to aj červeného mäsa

V súvislosti s rakovinou sa najčastejšie skloňuje červené mäso, na ktoré sa tiež vedci pozreli. Dopadlo tak ako ostatné potraviny, tiež by malo byť zaradené do štvrtého stupňa s pravdepodobným riziko rakoviny pre človeka. Na druhej strane, vedci zistili, že poskytuje mnoho nutričných výhod, má vysoký obsah bielkovín, železa a vitamínu B12.

"Spracované mäso obsahuje viac soli a tuku. Hrozí zvýšené riziko rakoviny. Ak niekto konzumuje sendvič so slaninou každé ráno a šunkový sendvič na obed, riziko sa zvyšuje. Mali by to skutočne obmedziť," povedala Dr. Rachel Thompsonová z World Cancer Research Fund z Veľkej Británie.

Ak si človek dopraje 4 porcie priemyselne spracovaného mäsa za týždeň, zvýši sa uňho riziko rakoviny hrubého čreva až o 40 %. Odborníci preto vyzvali verejnosť, aby jedli tieto potraviny čo najmenej, a ak musia mať červené mäso, nech dajú prednosť radšej steakom.


Koniec kašľaniu: Účinný sirup, ktorý odstráni hlieny z pľúc a priedušiek!


Ako to bude vyzerať v praxi?

Čo sa stane, ak uvedené potraviny budú označené skutočne ako rakovinotvorné? V bežnom živote sa to premietne do obalov potravín. Balíčky salámy či slaniny budú mať na obaloch uvedené upozornenie, že daný produkt môže zvýšiť riziko rakoviny. Bude vyzerať podobne ako nápisy na krabičkách od cigariet. Odborníci zdvíhajú varovný prst, mäso je údajne veľkou hrozbou rovnako ako cigarety.

Čo sa nachádza v mäse?

Spracované mäso obsahuje šunku, paštétu, mleté mäso, priveľa soli a rôzne chemické prísady. Práve tieto látky, ktoré sa pridávajú počas spracovania do mäsa, spôsobujú rakovinu. Tie zahŕňajú konzervačné látky ako dusičnany a dusitany. Podľa odborníkov chemické látky v priemyselne spracovanom mäse poškodzujú DNA buniek v zažívacom trakte, čo vyvoláva rakovinu.

Prieskumy ukazujú, že štyria z desiatich mužov a jedna z desiatich žien jedávajú viac ako 90 g červeného mäsa alebo inak spracovaného denne. Ešte v roku 2011 vláda v Anglicku odporúčala, aby dospelí nejedli viac ako 70 g červeného alebo spracovaného mäsa každý deň, čo zodpovedá jednej malej saláme alebo dvomi plátkami slaniny na deň.

Vplývajú na to aj iné faktory

Barry Carpenter z inštitútu North American Meat Institute poukázal na to, že každá jedna látka, ktorá sa dostane do ľudského organizmu predstavuje určité riziko vzniku rakoviny.

"Vedecké dôkazy ukazujú, že rakovina je komplexné ochorenie, ktoré nie je spôsobené jednotlivými potravinami, a že vyvážená strava a zdravý životný štýl sú nevyhnutné pre dobré zdravie," dodal odborník na záver.

Jednoducho povedané, na zvýšené riziko vzniku rakoviny vplývajú aj iné faktory. Fajčenie, pitie alkoholu, nezdravá strava plná mastných jedál, nedostatok pohybu a obezita. To všetko má vplyv na rozvoj nebezpečnej choroby.

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia pred konzumáciou ovocia: Takto by sa malo správne umývať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9