Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tento muž pije 40 rokov len kolu: Šokuje vás, prečo to robí

Kola je pre 75-ročného dôchodcu jediným nápojom, ktorý pije. Zobraziť galériu (2)
Kola je pre 75-ročného dôchodcu jediným nápojom, ktorý pije. (Zdroj: commons.wikimedia.org)

Kola je najúspešnejším komerčným nápojom na svete. Mnohí ju uprednostňujú pred inými kvôli svojej nezameniteľnej osviežujúcej chuti. Podľahol jej aj 75-ročný Chorvát Pero Ajtman, ktorý si nevie predstaviť bez nej jediný deň. Kola je totiž súčasťou jeho pitného režimu, žiadny iný nápoj nevypije. I napriek vysokému obsahu cukru a nadmernej spotrebe sódy sa dôchodca cíti výborne. V každom prípade je to určite zdravší nápoj ako ten, čo konzumoval v minulosti.


Náhrada alkoholu

Vychladená kola je pre Pera Ajtmana z východného Chorvátska tým pravým osviežením. Odmieta piť čaje alebo nebodaj vodu. Prečo to vlastne robí?

Kolu pije kvôli svojej mame. V minulosti holdoval alkoholu a často chodieval domov opitý, čo sa jej nepáčilo. Jeho mama je nábožensky založená, takže očakávala, že jej syn s touto neresťou prestane. Tak sa aj stalo. Celých 40 rokov nedal do seba ani kvapku alkoholu. Jednoducho ho nahradil kolou. Tento nápoj považuje za opatrenie proti tomu, aby sa opäť vrátil k alkoholu.

„Moja mama bola silno veriaca a chcela, aby som prestal piť. Tak som jej to sľúbil a odvtedy pijem len coca-colu. Chutí mi tak, ako víno,” vyhlásil muž.

Pero Ajtman považuje kolu za opatrenie proti tomu, aby sa opäť vrátil k alkoholu. (Foto: 24sata.hr)
Zobraziť galériu (2)
Pero Ajtman považuje kolu za opatrenie proti tomu, aby sa opäť vrátil k alkoholu. (Foto: 24sata.hr)  (Zdroj: 24sata.hr)

Tento zvyk nechce meniť

Denne vypije niekoľko pohárov tohto sladkého nápoja. Dopraje si ho ráno, pred obedom, po obede, na večeru a dokonca aj pred spaním. Priznáva, že jeho okoliu sa nepáči, že ju niekoľkokrát denne pije. Aj lekári zdvíhajú varovný prst a neodporúčajú časté pitie sladkých nápojov. Chorvát však svoj zvyk nemá v úmysle meniť.

"Kola je moja droga a budem ju piť až do smrti," povedal 75-ročný Chorvát, ktorý hrdo vyhlasuje, že nikdy nemal žiadne veľké zdravotné problémy .

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9