Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Iní budú starnúť, u vás ešte nebudú žiadne STOPY po pribúdajúcich ROKOCH: Tohto sa VRÁSKY najviac BOJA!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysmejte sa vráskam do očí skôr, než sa naplno prejavia! Vy budete totiž o krok vpred. Vďaka určitým potravinám, pred ktorými budú mať známky starnutia veľký rešpekt.

Podľa Cleveland Clinic neexistuje jasný spôsob, ako určiť, čo je a čo, naopak, nie je považované za superpotravinu. V podstate ide o čokoľvek, čo poskytuje telu rôzne živiny s minimom kalórií. Ako sa píše na eatthis.com, je o nich známe, že spomaľujú proces starnutia.

„Nutričné potreby sa menia pribúdajúcim vekom, takže zahrnutie niektorých špecifických superpotravín do stravy pomáha ľuďom žiť zdravší život, keď starnú,“ konštatovala registrovaná dietologička Lauren Manakerová.

Vekom totiž človek stráca svalovú hmotu, kosti postupne rednú a v tele prebiehajú hormonálne zmeny súvisiace s menopauzou. Ako dodala, keď človek prekročí 40-tku, nastáva ideálny čas na osvojenie si zdravých návykov, aby ste tieto zmeny mohli preniesť aj do ďalších desaťročí. Ktoré superpotraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?

1. Pistácie

„Voľné radikály napádajú zdravé bunky tela a predpokladá sa, že toto poškodenie prispieva k zápalu a hromadeniu oxidačného stresu," konštatovala Manakerová.

Iní budú starnúť, u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Starnutie sa zrýchľuje na bunkovej úrovni a zvyšuje riziko chronických zdravotných stavov ako sú srdcové choroby a rakovina. Manakerová preto odporúča jesť potraviny bohaté na antioxidanty.

„Štúdia publikovaná v časopise Nutrients zitila, že v pistáciách ich nájdeme rovnaké množstvo ako napríklad v čučoriedkach,“ tvrdí odborníčka.

Konzumácia len niekoľkých pistácií denne ako súčasť bežnej stravy môže pozitívne ovplyvniť starnutie buniek a dlhovekosť u ľudí s prediabetom. Obsahujú tiež luteín, antioxidačný karotenoid, ktorý podporuje zdravie očí.

2. Losos

Ďalšou úžasnou superpotravinou, ktorá pomáha spomaliť proces starnutia, je losos a iné druhy tučných rýb.

"Je vynikajúcim zdrojom chudých bielkovín, živiny dôležitej pre udržanie svalovej hmoty a je obzvlášť dôležitý pre starších dospelých,“ poznamenala odborníčka na výživu Lisa Youngová.

Je tiež bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení. Štúdia publikovaná v Neurology zistila, že ľudia vo veku 40 a 50 rokov, ktorých červené krvinky obsahovali vyššie hladiny omega-3, mali lepšie kognitívne funkcie a celkovú štruktúru mozgu.

Iní budú starnúť, u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Brusnice

Ak ste fanúšikom brusníc, alebo brusnicového džúsu, máte šťastie, pretože sa zistilo, že táto superpotravina pomáha spomaliť starnutie.

„Sú plné rastlinných zlúčenín, ktoré spomaľujú proces starnutia, najmä kognitívnych funkcií," hovorí Manakerová.

Údaje ukazujú, že konzumácia jednej malej šálky brusníc každý deň počas trojmesačného obdobia zlepšuje výkon pamäte a nervové funkcie. Sú tiež zdrojom vitamínu C, živiny, ktorá pomáha v boji proti účinkom voľných radikálov na starnúcu pokožku.

4. Paradajky

Podľa Youngovej sú paradajky dôležitou superpotravinou, ktorá pomáha spomaliť starnutie.

„Obsahujú totiž antioxidant lykopén, ktorý bojuje proti voľným radikálom," uviedla.

Iní budú starnúť, u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ide o rastlinnú zlúčeninu nachádzajúcu sa aj vo vodnom melóne a ružovom grapefruite. Je známy pre množstvo zdravotných výhod. Zistilo sa, že vysoký príjem lykopénu zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, znižuje cholesterol, riziko srdcových ochorení a dokonca aj rakoviny prostaty u mužov.

5. Jahody

Jahody sú zdrojom vitamínu C a rastlinných zlúčenín. Podľa výskumu publikovaného v časopise Journal of Alzheimer's Disease dostatok tohto vitamínu chráni telo pred kognitívnym poklesom súvisiacim s vekom.

„Niektoré údaje ukazujú, že konzumácia jahôd viac ako dvakrát týždenne oddiaľuje kognitívne starnutie až o 2,5 roka," tvrdí Manakerová.

Iní budú starnúť, u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tieto bobule chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a znižujú riziko srdcových chorôb a rakoviny.

6. Tmavo-zelená listová zeleň

„Listová zelenina, ako je kel a špenát, je bohatá na vitamíny E a K, ktoré bránia strate pamäte a znižujú starnutie mozgu," tvrdí Youngová.

Podľa neurologického výskumu, jedna porcia listovej zeleniny skonzumovaná denne sa spája s menším kognitívnym poklesom súvisiacim s vekom. Tým však výhody tmavej listovej zeleniny nekončia. Táto zelenina obsahuje karotenoidy, ktoré chránia oči pred oxidačným poškodením.

„Konkrétne špenát je bohatý na antioxidanty vitamíny A a C, ktoré chránia srdce,“ dodala na záver.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevencia40 rokov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9