Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo zjesť, aby to nezhoršilo situáciu? 5 POTRAVÍN, ktoré vás ZOTAVIA z HNAČKY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stačí ísť do exotickej krajiny, no koľkokrát je za tým nevinný pracovný obed. Potom nastáva peklo, ktoré si mnohí nechajú sami pre seba. Čo si dať na tanier, aby ste zmiernili príznaky hnačky?

Existujú určité potraviny, ktoré môžu pomôcť zlepšiť túto nepríjemnú situáciu. Práve vtedy je strava dôležitá, aby sa naďalej produkovali živiny, obnovila sa črevná mikroflóra a podporovala činnosť tráviaceho systému, uvádza sa na steptohealth.com

Nech už je príčina hnačky akákoľvek, najvhodnejšou diétou je mäkká diéta alebo diéta na ochranu žalúdka. Ide o stravovací plán, ktorý umožňuje tráviacemu systému odpočívať v čase, keď je najviac postihnutý. Dôležité sú potraviny a výraznou adstringentnou aktivitou. Vďaka tejto vlastnosti pomáhajú spomaľovať vyprázdňovanie, zabraňujú strate vody a zmierňujú zápaly črevných slizníc.

Pozrite sa na odporúčané potraviny počas hnačky:

Banán

Jedno z najvhodnejších ovocí. Je bohatý na rozpustnú vlákninu a odolný škrob. Prispieva k ochrane gastrointestinálnej sliznice a napomáha tomu, aby bola stolica pevnejšia. Je tiež veľmi tráviaci a má tú výhodu, že obsahuje množstvo draslíka (jeden z minerálov, ktorý sa ľahko stráca a treba ho doplniť). Najlepšie sú zelené alebo mierne zrelé banány.

Biely ryža

Medzi najobľúbenejšie jedlá pri akomkoľvek žalúdočnom probléme patrí nepochybne biela ryža. Jedna kontrolovaná štúdia podporuje konzumovanie ryžovej polievky (spolu s perorálnymi rehydratačnými roztokmi) pri liečbe akútnej hnačky u detí. Biela ryža neobsahuje vlákninu, pričom prítomnosť škrobu podporuje zvýšenie hustoty stolice. Môže sa užívať v malých množstvách. 

Čo zjesť, aby to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prírodný jogurt

Ďalším spôsobom, ako pomôcť črevu počas hnačky, je konzumácia potravín, ktoré poskytujú probiotiká. Tie prispievajú k obnove črevnej flóry, ktorá je zmenená v dôsledku veľkého odvádzania vody. Prírodný jogurt alebo inak povedané kvalitný biely jogurt s prídavkom čistého ovocia poskytuje živé baktérie, ktoré sa nachádzajú aj v iných fermentovaných mliečnych výrobkoch vrátane kefíru. Dôležité je zvoliť si jogurt bez pridaného cukru, inak sa príznaky a strata elektrolytov môžu zhoršiť.

Citrónová šťava

Citrón je druh ovocia, ktorý obsahuje pozoruhodné množstvo trieslovín. Vďaka nim môže voda s citrónovou šťavou pôsobiť adstringentne a byť indikovanou potravinou pri hnačke.

Dula

Dula je ovocie s obsahom trieslovín, ktoré jej spolu s vlákninou dodávajú sťahujúce vlastnosti. Rôzne časti ovocia, ako aj jeho sladkosť, sa tradične používajú pri liečbe hnačky a iných tráviacich problémov. Obsahuje tiež zložky, ktoré pomáhajú upokojiť podráždené sliznice. Toto ovocie sa konzumuje po uvarení buď vo forme kompótu, želé, alebo nasladko. Pozor, najideálnejšie je vyhnúť sa sladkým jedlám. 

Čo zjesť, aby to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo je ešte vhodné jesť?

Najdôležitejšie je zabezpečiť príjem tekutín, aby sa doplnili tie stratené spolu s elektrolytmi. Dajte prednosť vode a príp. klasickému vývaru alebo roztoku s elektrolytmi, ktorý možno zohnať v lekárni. Vyhnúť by ste sa rozhodne mali sýteným nápojom, kofeínu a sladeným nealkoholickým nápojom a džúsom.

Adstringentné potraviny, odporúčané vyššie, pomáhajú vytvárať fekálny bolus, inak povedané stolicu a umožňujú zastaviť silnejší rozklad. Súčasťou stravy pri hnačke môžu byť aj iné potraviny, ktoré umožňujú rýchle zotavenie:

  • Biele cestoviny, biely chlieb, varené ovsené vločky, varené zemiaky
  • Ryby a kuracie alebo morčacie mäso - môžu sa variť, piecť alebo grilovať
  • Okrem jogurtu možno pridať tvaroh, čerstvý syr alebo prírodný kefír
  • Zeleninové bujóny, varená zelenina alebo pyré - je vhodné vyhnúť sa zeleniny, ktorá nadúva
  • Jablko a hrušky, varené alebo v kompóte

Tiež sa odporúča jesť malé množstvá, ale často, a jedlo veľmi dobre požuť. Varenie by malo byť jednoduché, bez omáčok, vyprážaného jedla alebo veľkého množstva pridaného tuku. Všetky tieto usmernenia podporujú trávenie a zlepšujú celý proces ochorenia.

NIE dlhodobo

Banány, ryža alebo dule sú súčasťou diét BRAT pri hnačke. Tento typ diéty už roky odporúčajú lekári a odborníci na liečbu niektorých žalúdočných a črevných ochorení. V súčasnosti však jej predpisovanie nie je také bežné, pretože by mohol nastať nedostatok niektorých dôležitých živín (ako sú bielkoviny či tuky). Z tohto dôvodu sa neodporúča prijímať výlučne adstringentné potraviny dlhodobo.

Keď sa hnačka začne zlepšovať, odporúča sa čo najskôr vrátiť k obvyklej strave. Môže to skrátiť trvanie problému, vyhnúť sa črevnej priepustnosti a zlepšiť stav výživy postihnutých. Ak s týmto nepríjemným stavom bojujete dlhšie ako dva dni, objavuje sa opakovane alebo je sprevádzaná horúčkou, bolesťou alebo krvácaním z konečníka, pomôže už len lekár. 

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaHnačka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9