Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mení METABOLIZMUS v tele: Stačí MENEJ tejto návykovej látky a ODSKÁČE si to PEČEŇ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nový výskum poskytuje ďalšie dôkazy o nebezpečenstvách konzumácie cukru. Naznačuje, že požitie čo i len malého množstva môže viesť k zmene metabolizmu človeka.

Vedci z Lekárskej univerzity v Grazi v Rakúsku, Zürišskej univerzity a Fakultnej nemocnice v Zürichu vo Švajčiarsku informovali o svojich zisteniach v časopise Journal of Hepatology.

Čítajte tiež: Cítite TLAK pod pravým rebrom? Životne dôležitý ORGÁN môže kričať o POMOC

Niektoré cukry sú prirodzenou súčasťou ovocia a zeleniny. Mnohé zo spracovaných potravín, ktoré konzumujeme, však obsahujú pridané cukry. Výrobcovia ich pridávajú do potravín a nápojov na vylepšenie chuti, vzhľadu alebo textúry jedla, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Vysoký príjem cukru súvisí s mnohými zdravotnými problémami vrátane cukrovky typu 2, obezity, kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. V roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila, aby ľudia neprijímali pridaný cukor, ktorý tvorí viac ako 5% ich prijatých denných kalórií. Pri strave 2 000 kalórií za deň by to predstavovalo 100 kalórií. Inak povedané, išlo by o 6 čajových lyžičiek alebo zhruba 25 gramov pridaného cukru.

Výskum pridaného cukru

Autori štúdie sa zaujímali o to, čo sa stane, keď ľudia konzumujú mierne množstvo pridaného cukru. Pre svoj výskum, ktorý realizovali v rokoch 2013 až 2016, prijali 94 zdravých mužských dobrovoľníkov. Účastníci boli vo veku 18–30 rokov a podľa indexu telesnej hmotnosti mali miernu hmotnosť. Vedci vybrali účastníkov s určitou hmotnosťou, aby znížili pravdepodobnosť náboru ľudí, u ktorých by sa už vyvinul zvýšený obsah tuku v pečeni. Vylúčení boli aj muži, ktorí už konzumovali sladené nápoje denne alebo, ktorí zaznamenali viac ako 3 hodiny fyzickej aktivity týždenne. 

Vedci vysvetlili, že nepozorovali ženy, „pretože existujú dôkazy o rozdielnych metabolických účinkoch fruktózy na mužov a ženy.“ Štúdia z roku 2008 totiž uviedla, že fruktóza spôsobila „výrazne tlmené“ metabolické účinky na mladé účastníčky v porovnaní s mužmi.

Mení METABOLIZMUS v tele:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dopad sladených nápojov na telo

Vedci spočiatku nechali účastníkov abstinovať po dobu 4 týždňov, kedy pili nápoje bez cukru. Potom trikrát denne začali piť nápoje osladené cukrom, ktoré obsahovali buď fruktózu, sacharózu alebo glukózu. Celkovo sa každý deň skonzumovalo 80 g každého druhu cukru.

Štvrtá skupina účastníkov bola požiadaná, aby pokračovali v abstinencii od nápojov sladených cukrom. Na preskúmanie toho, ako tieto nápoje ovplyvnili jednotlivcov, použili vedci stopovacie látky, čo sú látky, ktoré je možné sledovať pri pohybe telom. Vedci zistili, že účastníci nekonzumovali viac kalórií ako pred štúdiou. Podľa vedcov sladené nápoje zvýšili u účastníkov pocit sýtosti a spôsobili, že prijímali menej kalórií z iných zdrojov.

Hoci účastníci konzumovali rovnaký počet kalórií, pridanie nápojov sladených cukrom do stravy malo vplyv na ich celkové zdravie. Tí, ktorí pili nápoje osladené fruktózou, mali produkciu tuku dvakrát vyššiu ako tí, ktorí pili nápoje osladené glukózou, a tí, ktorí sa zdržali nápojov osladených cukrom.

„Stále to tak bolo, aj viac ako 12 hodín po poslednom jedle alebo konzumácii cukru,“ hovorí vedúci štúdie Dr. Philipp Gerber z Katedry endokrinológie, diabetológie a klinickej výživy na univerzite v Zürichu.

Mení METABOLIZMUS v tele:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tvorba tuku v pečeni vedie k vážnym zdravotným problémom, ako je cukrovka typu 2 a nealkoholické tukové ochorenie pečene.

Obzvlášť prekvapivé zistenie bolo, že sacharóza alebo stolový cukor - forma cukru, ktorý ľudia najčastejšie konzumujú - podporil syntézu tukov o niečo viac ako rovnaké množstvo fruktózy.

 „Naše výsledky sú rozhodujúcim krokom pri výskume škodlivých účinkov pridaných cukrov a budú veľmi významné pre budúce stravovacie odporúčania,“ hovorí Dr. Gerber. 

Viac o téme: ZdravieCukorPrevenciaMetabolizmusPridaný cukor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9