Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

JEDLO, ktoré SPAĽUJE tuky počas SPÁNKU: Doprajte si na dobrú noc POTRAVINY, ktoré sa o to postarajú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobrá správa pre tých, ktorí zvyknú otvárať chladničku pred spaním. Ak ide o rutinu a každodennú pravidelnosť, je jasné, čo sa stane. Ručička na váhe sa pohne smerom nahor. Čo však robiť v prípade, ak nechcete ísť spať hladní? Trik spočíva vo výbere konkrétneho jedla!

Rafinované sacharidy a škroby, ako je chlieb a ryža, vedia potešiť chuťové bunky. A to už ani nie je reč o sladkých maškrtách s nízkym obsahom vlákniny a vysokým obsahom cukru. Hoci po nich väčšinľ ľudí siahne práve vo večerných hodinách, práve vtedy by mali byť tabu! 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS je HORŠÍ u týchto ľudí: Spočiatku ani NEVEDIA, že sú INFIKOVANÍ

Napriek tomu odborníci tvrdia, že nie je dobré ísť spať s prázdnym žalúdkom. Treba skôr siahnuť po občerstvení, ktoré vás zaplní a najideálnejšie, má ešte jeden benefit navyše. Zatiaľ čo vy budete spať, vaše telo bude chudnúť! Takú silu majú bielkoviny, ako sa uvádza na thehealthy.com

Pozitívny vplyv na metabolizmus

Jedna štúdia z Florida State University publikovaná v časopise British Journal of Nutrition v roku 2018 zistila, že konzumácia 30 gramov bielkovín asi 30 minút pred spaním môže mať pozitívny vplyv na metabolizmus. Aj keď bola štúdia malá a týkala sa iba aktívnych dvadsiatich žien, bola prvou, ktorá preskúmala pôsobenie bielkovín v celých potravinách, nie v proteínových koktejloch a iných doplnkoch, ako to bolo v predchádzajúcich štúdiách.

Ktoré potraviny urýchľujú chudnutie? 

Najlepším jedlom pred spaním je tvaroh. Nie každý je však jeho fanúšikom. Našťastie, k dispozícii je veľa ďalších potravín s obsahom bielkovín, ktoré odborníci na výživu schvaľujú na konzumáciu vo večerných hodinách. 

JEDLO, ktoré SPAĽUJE tuky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dajte prednosť chudým bielkovinám, ako je kuracie mäso, pečené hovädzie mäso, tofu, varené vajcia alebo malá hrsť mandlí 30 minút pred spánkom, aby ste si udržali sýtosť po celú noc,“ navrhuje Bridgette Ageeová, registrovaná zdravotná sestra z Kalifornie, ktoré sa štúdie nezúčastnila. "Tieto potraviny dodajú energiu potrebnú pre metabolizmus, a tým zvýšia vaše úsilie pri chudnutí."

Mandle a vlašské orechy sú jedny z najzdravších orechov a môžu byť obzvlášť dobrým tipom pre ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy, vegánov alebo tých, ktorí z nejakého dôvodu nechcú mliečne výrobky. Orechy majú všeobecne vysoký obsah dobrých tukov a sú dobrým zdrojom bielkovín a živín, ako sú vitamín E, selén a horčík. Treba si však dávať pozor na množstvo - vhodná je hrsť orechov, nie viac.

Ak mliečne výrobky pre vás nie sú problémom, mali by ste zvážiť mozzarelové tyčinky. Majú okolo 100 kalórií a toto malé občerstvenie taktiež poskytne šesť gramov bielkovín s iba jedným gramom sacharidov, ako aj vápnik a vitamín D. 

Menej kalórií a plánovanie 

Ruku na srdce. Už takmer každý vie, že skutočným kľúčom k chudnutiu je zníženie príjmu kalórií. Zbavenie sa nezdravého občerstvenia je veľkou súčasťou cesty za zdravým a štíhlym telom a k tomu ide ruka v ruke dobré plánovanie. 

„Rozdelenie chudých bielkovín a zeleniny na každé štyri až päť hodín poskytne energiu potrebnú na aktiváciu a udržanie chudnutia,“ hovorí Ageeová. "Navyše, plánovaním si môžete byť istí, že budete mať k dispozícii zdravšie možnosti a bezduché napchávanie sa bude preč.“

Viac o téme: SpánokJedloBielkovinyTvarohPriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9