Cítite TLAK pod pravým rebrom? Životne dôležitý ORGÁN môže kričať o POMOC

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-19 06:00:00

Stukovatená pečeň nie je problémom iba ľudí s nadváhou. Potrápiť vie aj tých, ktorí majú štíhlu postavu. Podľa štatistík na toto ochorenie trpí každý tretí človek. Najhoršie na tom je, že mnohí o ňom na začiatku ani nevedia, keďže nebolí.

Pečeň v ohrození

Steatózu, ako sa odborne nazýva stukovatenie pečene, patrí medzi metabolické ochorenia, ako sa píše na express.co.uk. Za týmto stavom môže byť nezdravý životný štýl, nadváha, či málo pohybu. Spustí ho tiež dlhodobé užívanie liekov, ale aj vírusové ochorenie. Ide o zákerné ochorenie, keďže varovné signály, že sa niečo s telom deje, sa môžu objaviť v neskorších štádiách. Príznaky nemusí človek vôbec pociťovať, keďže pečeň môže nahromadený tuk dlhodobo zvládať.

Čítajte tiež: KONKURENCIA zeleného čaju a bojovník proti KORONAVÍRUSU v jednom: Sila ukrytá v nenápadných LISTOCH

Netreba to však podceňovať! Veľké množstvo tuku je pre telo toxické. Problémy vznikajú, keď množstvo tuku v pečeni presiahne 5 percent. Ak ochorenie prejde až do cirhózy, teda štádia, keď už poškodenie pečene nemožno zvrátiť, stane sa z neho smrteľná diagnóza.

Najbežnejším typom tukovej pečene je nealkoholické tukové ochorenie (NAFLD), ktoré súvisí so zlým zdravotným stavom, ako je obezita. Ohrození sú aj tí, ktorí trpia na cukrovku 2. typu, majú vysoký tlak a cholesterol, fajčia, alebo sú vo vekovej skupine ľudí nad 50 rokov. Ochorenie často postihuje ľudí bez akýchkoľvek rizikových faktorov, dokonca sa týka aj malých detí.

Často je diagnostikovaná po tom, čo z pečeňového krvného testu vyjdú abnormálne výsledky a vylúčia sa choroby, ako napr. hepatitída. To, že je pečeň "obrastená" tukom, sa dá ľahko zistiť ultrazvukovým vyšetrením brucha.

Príznaky stukovatenej pečene

  • strata chuti do jedla
  • slabosť
  • únava
  • nevoľnosť, zvracanie
  • bolesť a nadúvanie brucha
  • svrbenie kože
  • tlak pod pravým rebrom

Ako znížiť riziko?

Stačí zmeniť životný štýl. Podľa Mayo Clinic je výber zdravej stravy neoddeliteľnou súčasťou tohto úsilia. 

„Vyberte si rastlinnú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky,“ radia jej predstavitelia.

Podľa nich zníženie hmotnosti je tiež krokom, ako si zachovať zdravú pečeň. 

„Ak trpíte nadváhou alebo obezitou, znížte počet kalórií, ktoré každý deň prijmete a začnite sa viac hýbať,“ dodávajú.

Výhody cvičenia sa neobmedzujú iba na chudnutie. Dostatok pohybu zabraňuje okrem iného aj vzniku tukových ochorení pečene. 

Pomocník na regeneráciu

Existuje bylina, ktorá prispieva k regenerácii pečene a k vylúčeniu toxínov z tela. Ide o pestreca mariánskeho, ktorý obsahuje antioxidant silymarín. Táto látka zlepšuje trávenie, vstrebávanie živín a chráni pečeňové bunky. Najlepšie účinky dosiahnete vtedy, ak ho bude konzumovať v drvenej forme.

Fotogaléria


Tagy:
prevencia tuk pečeň príznaky

2021-03-19 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia