Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZDRAVÉ jedlá, ktoré by ste NEMALI jesť pri CHUDNUTÍ: Môžu sa vám VYPOMSTIŤ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Snažiť sa schudnúť bez vyváženej stravy spojenej s pohybom je márne. Keď sa však rozhodneme jedálniček upraviť sami, často doňho zaradíme potraviny označované za zdravé s menším obsahom kalórií či nízkotučné.

Pri pohľade na ich skutočný výživový profil však zistíme, že konzumujeme omnoho viac, ako by sme mali!

Na prvý pohľad zdravé a vhodné pri diéte, v skutočnosti plné cukrov a kalórií, ktoré pri znižovaní hmotnosti nepotrebujeme. Austrálska dietologička Susie Burrellová upozorňuje, že napríklad smoothie alebo hnedá ryža k diéte naozaj nepatria. Varuje najmä pred 5 jedlami, ktorým sa pri diéte treba určite vyhýbať, píše sa na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Chúlostivá vec na TOALETE, o ktorej sa mlčí: Mnohí s tým majú PROBLÉM po veľkej POTREBE!

1. Smoothie

Smoothie plné ovocia vyzerá ako dokonalá reklama na zdravý život a štíhlu líniu, v skutočnosti však môžete v jednom pohári smoothie prijať celodennú dávku cukru! Aj keď mnohí výživoví poradcovia konštatujú, že ide o zdravé ovocné cukry, ktoré sa správajú inak ako spracované, v skutočnosti ich môže jedno smoothie obsahovať 60 až 80 gramov, čo je pri diéte veľa. Bežne by dospelý človek nemal prekročiť dennú dávku 30 gramov a dieťa 24 gramov cukru.

„Aj keď jednotlivé ingrediencie, ktoré sa na prípravu typického smoothie používajú - mlieko, jogurt, ovocie, med, orechy či semiačka, sú všetko zdravé potraviny bohaté na živiny, keď sú zmiešané do veľkého nápoja, zďaleka nejde o vyváženú voľbu,“ prízvukuje Susie.

Ak sa snažíte schudnúť, malo by vaše smoothie obsahovať maximálne 3 alebo 4 prísady.

2. Hnedá ryža

Sacharidy sú dôležitou súčasťou výživy a podľa odborníkov by tretinu stravy mali tvoriť také jedlá ako zemiaky, chlieb, ryža a cestoviny. V prípade pečiva, chlebu a cestovín je však vhodné uprednostniť celozrnné výrobky a namiesto bielej ryže si dopriať hnedú. Susie zároveň upozorňuje, že aj tú si treba dopriať s mierou, lebo aj keď ide o lepšiu voľbu, predstavuje koncentrovaný zdroj kalórií. 

ZDRAVÉ jedlá, ktoré by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Jedna šálka uvarenej hnedej ryže ponúka takmer 40 g uhľohydrátov alebo ekvivalent 3-4 plátkov chleba,“ vysvetlila.

Ak držíte diétu, mali by ste si dopriať pol šálky uvarenej hnedej ryže a doplniť ju zeleninou.

3. Dipy

Rôzne dipy a omáčky môžu byť skvelým doplnkom jedál, lebo poskytujú zaujímavé chute, no aj keď vyzerajú zdravo, majú skutočne vysoký obsah tuku. Napríklad aj v zdravej kuchyni obľúbený hummus obsahuje zhruba 200 kalórií na pol šálky. Ak sa dipov neviete vzdať, určite je potrebné znížiť ich množstvo na 1 až 2 polievkové lyžice k porcii.

4. Sušené ovocie

Sušené ovocie je častou súčasťou „zdravých“ potravín, ako sú napríklad cereálne tyčinky. Nezabúdajte ale na to, že sušené ovocie je plné kalórií a koncentrovaných cukrov. Lepšou voľbou je preto čerstvé ovocie. Kúsok čerstvého ovocia obsahuje asi 15 až 20 gramov prírodných cukrov, rovnako ako malý balíček sušeného, no toho si obvykle doprajeme viac.

„To znamená, že zdravšie pečivo alebo bielkovinové pochúťky na báze sušeného ovocia nemajú vždy nízky obsah cukrov a vo všeobecnosti urobíte lepšie, ak si vyberiete čerstvé ovocie, ktoré má oveľa vyšší obsah vody, aby ste udržali kontrolu nad príjmom cukru a kalórií,“ radí Susie.

ZDRAVÉ jedlá, ktoré by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Krekry a nízkokalorické lupienky

Krekry a zeleninové lupienky sa v posledných rokoch stali obľúbenou alternatívou k štandardnému vrecku zemiakových lupienkov, ale to, že sú nízkokalorické, ešte neznamená, že sú zdravé.

Ide o občerstvenie s nízkym obsahom živín, ktoré je energeticky husté a dá sa ho zjesť veľa,“ povedala Susie.

Ak si neviete chrumkanie odpustiť, dietologička odporúča obyčajný nesolený popcorn. Ani ten by ste si však nemali dopriať každý deň, ale raz týždenne.

Viac o téme: PotravinyZdravieStravaChudnutieJedlá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9