Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nie je všetko zlato, čo sa blyští: RIZIKO zdravej STRAVY, na ktoré treba myslieť!

Zobraziť galériu (3)

Nová štúdia zistila, že u vegánov môže byť väčšie riziko zlomenín kostí ako u ľudí, ktorí vo svojej strave majú zastúpené mäso. Riziko môže byť dokonca vyššie u vegetariánov a pescatariánov, ktorí do svojho vegetariánskeho jedálnička zaradili ryby a morské plody.

U vegánov s nižším príjmom vápnika a bielkovín bolo v priemere o 43% vyššie riziko zlomenín kostí ako u ľudí, ktorí jedli mäso. Štúdia, ktorá dospela k tomuto zisteniu, bola publikovaná v časopise BMC Medicine.

Čítajte tiež: ZÁHADNÝ efekt KÁVY s cukrom: Čo spraví nevinné OSLADENIE s nápojom!

Podľa štúdie medzi účastníkmi, ktorí jedli vegánsku stravu, sa objavilo počas 10 rokov takmer 20 ďalších prípadov zlomenín na 1 000 ľudí, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Najmä vegáni čelili vyššiemu riziku zlomenín bedier a nôh, ako aj ďalších zlomenín na miestach, ako sú kľúčna kosť, rebrá a stavce.

Toto je prvá komplexná štúdia o rizikách celkových a lokálne špecifických zlomenín u ľudí z rôznych stravovacích skupín,“ hovorí Tammy Tongová, hlavná autorka a výživová epidemiologička z Oxfordskej univerzity. 

Riziko vegetariánskej a pescetariánskej stravy

Vegetariáni a pescetariáni mali podľa štúdie vyššie riziko vzniku zlomenín bedrového kĺbu ako ľudia, ktorí jedli mäso. Vedci však naznačujú, že zohľadnenie indexu telesnej hmotnosti (BMI), vápnika v strave a bielkovín v strave čiastočne znížilo toto riziko.

Nie je všetko zlato,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci analyzovali údaje od takmer 55 000 mužov a žien žijúcich vo Veľkej Británii, ktorí súhlasili s účasťou v štúdii European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), pričom odborníci preskúmali, ako strava ovplyvňuje riziko zlomenín. Z účastníkov bolo takmer 30 000, ktorí jedli mäso, asi 8 000 boli pescatariáni, ďalej bolo viac ako 15 000 vegetariánov a takmer 2 000 vegánov v čase náboru v rokoch 1993 až 2001.

Vedci z univerzít v Oxforde a Bristole skúmali výsledky účastníkov štúdie sledovaním ich nemocničných záznamov a úmrtných listov do polovice roku 2016. Pozprovanie trvalo v priemere viac ako 17 rokov. V priebehu štúdie sa vyskytlo celkovo 3 941 zlomenín, vrátane 566 zlomenín paží, 889 zápästia, 945 bedier, 366 nôh a 520 zlomenín členkov a 467 zlomenín na iných miestach na tele, ako bola kľúčna kosť, rebrá alebo stavce. Autori nepozorovali žiadne významné rozdiely v rizikách medzi zlomeninami paží, zápästí alebo členkov medzi jednotlivými skupinami, keď zohľadnili BMI.

Strava a zdravie kostí

Už predchádzajúce štúdie spájali príjem vápniku a bielkovín so zdravím kostí. Vedci tiež preukázali, že nízke BMI súvisí s vyšším rizikom zlomenín bedrového kĺbu, ale s nižším rizikom zlomenín členkov. Pokiaľ ide o konkrétne typy stravovania, predošlé výskumy naznačili, že vegetariáni mali nižšiu kostnú minerálnu denzitu (BMD) ako tí, ktorí jedli mäso.

To však nie je všetko. Podľa ďalších analýz a pozorovaní majú ľudia, ktorí dodržiavajú vegánsku alebo vegetariánsku stravu, nižší príjem bielkovín v potrave a tiež nižšie BMI ako tí, ktorí jedia mäso. Navyše, vegáni môžu mať podstatne nižší príjem vápnika. Rozdiely v riziku celkových a miestne špecifických zlomenín sa zmenšili, akonáhle sa zohľadnili BMI, vápnik a bielkoviny v strave.

Analýza z roku 2019 zistila, že kombinované doplnky vitamínu D a vápnika boli účinné pri prevencii zlomenín.

Nie je všetko zlato,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vyvážená a prevažne rastlinná strava môže viesť k zlepšeniu hladín živín a súvisí s nižším rizikom chorôb, vrátane srdcových chorôb a cukrovky,“ hovorí Tongová. „Jednotlivci by mali brať do úvahy výhody a riziká svojej stravy a dbať na to, aby mali dostatočnú hladinu vápnika a bielkovín a tiež udržiavať zdravé BMI - to znamená, že nemajú ani nadváhu.“

Je potrebný ďalší výskum

Iná štúdia z roku 2007 s názvom Oxford-EPIC cohort, ktorá zahŕňala takmer 35 000 účastníkov, prišla na to, že vegáni majú vyššie riziko celkových zlomenín, pričom vegetariánov sa to netýka. Keď sa však štúdia zamerala iba na účastníkov, ktorí uvádzali, že konzumujú najmenej 525 miligramov vápnika denne, zvýšené riziko sa rozptýlilo. Vedci však varujú, že táto štúdia mala kratšie obdobie sledovania – len 5 rokov a spoliehali sa na vlastné správy od účastníkov.

Autori novej štúdie varujú, že nedokázali presne určiť príčiny zlomenín a nevedeli, či účastníci užívali doplnky vápnika. Dúfajú, že sa dočkajú ďalších štúdií zameraných na neeurópske populácie, pretože ďalšie štúdie naznačili, že medzi etnickými skupinami existujú rozdiely v BMD a rizikách zlomenín. Keďže tri štvrtiny účastníkov tejto štúdie boli ženy, vedci tiež požadujú štúdiu s väčším podielom mužov, ktorá by skúmala rozdiely podľa pohlaviami.

Viac o téme: ZdravieKostiZlomeninyVegánska strava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9