Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sladký NÁPOJ z detstva ovplyvňuje MOZOG: Nečakané ZMENY, ktoré zaktivizujú organizmus!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Potrebujete vyriešiť nejakú dôležitú úlohu? Dajte si kakao! Tento nápoj, ktorý si mnohí obľúbili v detstve, vplýva na mozog a zlepšuje kognitívne schopnosti.

Podľa nového výskumu môže zvýšená konzumácia flavanolov - skupiny molekúl, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ovocí a zelenine - zvýšiť vaše mentálne schopnosti. Prišiel na to vedecký tím na univerzite v Birminghame, podľa ktorého ľudia, ktorí vypili kakaový nápoj obsahujúci vysoké hladiny flavanolov, boli schopní dokončiť kognitívne úlohy efektívnejšie ako pri pití nápoja, ktoré nebolo obohatené o spomínané látky.

Čítajte tiež: 6 najčastejších CHÝB pri príprave LOSOSA: Toto s KOŽOU ryby už NEROBTE!

Účastníci štúdie podstúpili neinvazívne vyšetrenie na skríning mozgu, pričom sa merali hladiny okysličenia krvi v mozgu. Vedci v spolupráci s odborníkmi z University of Illinois v Urbana-Champaign preukázali, že u účastníkov, ktorí konzumovali nápoj bohatý na flavanoly, došlo k rýchlejšiemu a väčšiemu zvýšeniu hladín okysličenia krvi v reakcii na umelo zvýšené hladiny CO2 (hyperkapnia).

Kognitívny účinok flavonolov

Flavanoly sú podskupinou rastlinných flavonoidov. Nachádzajú sa v kakau, hrozne, jablkách, čaji, bobuliach a iných potravinách. Je známe, že majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie, ale ich účinky na zdravie mozgu nie sú ešte dobre preskúmané. Táto štúdia, publikovaná v časopise Scientific Reports, po prvýkrát skúmala kognitívny účinok flavanolov u mladých zdravých jedincov a ich súvislosť s okysličením krvi v mozgu.

Vedúca autorka štúdie a doktorka Catarina Rendeirová z University of Birmingham’s School of Sport vysvetľuje: „V našom experimente sme použili kakao, no flavanoly sú bežné v širokej škále ovocia a zeleniny. Lepším pochopením kognitívnych výhod konzumácie týchto skupín potravín, ako aj širších kardiovaskulárnych výhod, môžeme ľuďom lepšie poradiť, ako čo najviac zlepšiť stravovacie návyky.“

Sladký NÁPOJ z detstva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sledovali okysličenie mozgu

V štúdii 18 zdravých účastníkov mužského pohlavia vo veku od 18 do 40 rokov podstúpili štandardný postup na stimuláciu krvného obehu v mozgu, ktorý spočíva v dýchaní 5% oxidu uhličitého - asi 100-násobku normálnej koncentrácie vo vzduchu, čo vyvoláva účinok nazývaný hyperkapnia. Vedci sledovali zvýšenie okysličenia mozgu prostredníctvom techniky tzv. neinvazívnej spektroskopie, ktorá využíva infračervené svetlo na zachytenie zmien v hladinách okysličenia. 

Každý účastník absolvoval test pred a po pití kakaového nápoja dvakrát. Pri jednom z nich bol nápoj obohatený o flavanoly. Po teste na oxid uhličitý boli účastníci požiadaní, aby absolvovali množstvo zložitých kognitívnych testov.

Rozdiely v rýchlosti a presnosti riešenia úloh

Vedci zistili, že účastníci, ktorí užívali nápoj obohatený o flavanoly, mali najvyššiu hladinu okysličenia krvi v reakcii na hyperkapniu a dosiahli hladiny až trikrát vyššie ako účastníci, ktorí pili nápoj bez obsahu týchto látok. Tieto zvýšené hladiny dosiahli o 1 minútu rýchlejšie ako účastníci, ktorí vypili neobohatené kakao.

V kognitívnych testoch vedci zistili významné rozdiely v rýchlosti a presnosti, s akou dobrovoľníci plnili úlohy spojené s vyššou zložitosťou, pričom dobrovoľníci, ktorí si dali nápoj obohatený o flavanoly, plnili úlohy v priemere o 11 percent rýchlejšie.

„Naše výsledky preukázali jasný prínos pre účastníkov, ktorí užívali nápoj obohatený o flavanoly - ale iba vtedy, keď bola úloha komplikovanejšia,“ vysvetľuje Dr. Rendeirová. "V spojitosti s našimi výsledkami o zlepšenom okysličovaní krvi možno povedať, že ak vás čakajú zložitejšie úlohy, mozog potrebuje na zvládnutie tejto výzvy zvýšenú hladinu kyslíka. Flavanoly môžu byť obzvlášť užitočné pri kognitívne náročných úlohách. “

U koho to nefunguje? 

Aby toho nebolo málo, vedci tiež prišli na to, že u niektorých nemusí užívanie flavonolov rovnako pôsobiť. Ukázala to jedna skupina v štúdii, u ktorej sa hladiny reakcií mozgu už nezvyšovali i napriek tomu, že pili kakao. Odborníci to pripisujú tomu, že zrejme za to môže už dostatočne okysličený mozog, takže už nie je priestor na ďalšie zlepšovanie. Jednoducho povedané, ak ste fit a zvládate riešenie rôznych úloh, kakao vám ešte viac nepomôže. 

Viac o téme: ZdravieMozogKakaoFlavonoly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9