OKLAMANÝ mozog? Pozrite sa, čo s nami robia dobre VYZERAJÚCE jedlá!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-27 06:00:00

Často si to ani neuvedomujeme, no či hovoríme o avokádových toastoch alebo o zákuskoch, väčšina z nás siahne skôr po atraktívne vyzerajúcom jedle ako po rovnako nutrične bohatom, no esteticky menej zaujímavom. Očakávame totiž, že bude zdravšie a chutnejšie. 

Predchádzajúce výskumy zistili, že tzv. „efekt atraktivity“ môže viesť niektorých ľudí k domnienke, že dobre vyzerajúci ľudia sú inteligentnejší. Štúdia Lindy Hagenovej z University of Southern California v Los Angeles teraz zistila, že s podobným účinkom sa stretávame aj pri jedle, píše portál medicalnewstoday.com. Ľudia automaticky považujú krajšie jedlo za zdravšie. Štúdia s názvom "Pekné zdravé jedlo: Ako a kedy estetika zvyšuje jeho vnímanie ako zdravšieho", bola zverejnená v časopise Journal of Marketing.

Čítajte tiež: Šéfkuchár varuje pred častou CHYBOU: Tento OLEJ pri pečení zemiakov nepoužívajte!

Pekné jedlá dobre chutia

Podľa štúdie sú ľudia každoročne vystavení zhruba 4 013 potravinám a 2 844 reklamám na jedlo. V tých nájdeme perfektne vyzerajúce pokrmy, ktoré sú starostlivo upravené pre fotoaparát. Reklamy používajú obrázky pôsobiace na časť mozgu ovplyvňujúcu chute, ktorá aktivuje centrum odmeňovania, aby nám poskytla malú mentálnu „ochutnávku“ príjemného kulinárskeho zážitku. Podľa Hagenovej to tiež môže pôsobiť na náš výber potravín. Tieto pocity nás nevedomky podnecujú k tomu, aby sme si mysleli, že také jedlá určite dobre chutia. 

Ľudia, jedlá a predmety na nás pôsobia pekne, keď majú určité vlastnosti, ako sú symetria a podobné vzory, ktoré považujeme za krásne v prírode. Hagenová uvádza príklad „zlatých špirálových“ vzorov, ktoré sa objavujú v opakujúcich sa usporiadaniach listov rastlín. Pokiaľ ide o jedlo, štúdia tvrdí, že ľudia majú tendenciu spájať jedlo s prírodne atraktívnou formou.

Štúdia hovorí, že pekné jedlo = prirodzenejšie jedlo = zdravšie jedlo

V tejto rovnici môže naša nevedomá reakcia na výzor jedla prekonať objektívne poznanie, že nutričné ​​hodnoty nie sú v skutočnosti viditeľnými vlastnosťami.

Zaujímavé zistenia štúdie

Hagenová skúmala svoju hypotézu v sérii experimentov.

Prvý experiment spočíval v zadaní úlohy 803 účastníkom, ktorí hľadali „pekné“ a „škaredé“ obrázky zmrzlinových pohárov, hamburgerov, pizze, sendvičov, lasagní, omeliet a šalátov. Podľa očakávania účastníci hodnotili pekné verzie potravín ako zdravšie. Reálnu čerstvosť či veľkosť porcií nevnímali ako ovplyvňujúce faktory.

V ďalšom experimente účastníci hodnotili „zdravosť“ avokádových toastov. Pred prezeraním obrázkov dostali informácie o zložkách a cene. Esteticky lepšie spracované toasty hodnotili vo väčšine prípadov ako zdravšie.

Rovnako skončil aj ďalší experiment, ktorý testoval účinok zaujatosti stimulov. Hagenová predstavila 801 ľuďom dva obrázky radu potravín, ktoré sa líšili tým, ako boli zdravé. Boli na nich mandľové maslo a toasty z banánov, špagety a sladké košíčky. Účastníci aj v tomto prípade spájali jedlá usporiadané na obrázkoch symetricky a vyvážene ako zdravšie, i keď v skutočnosti to tak nebolo. Esteticky nastajlované špagety pôsobili na mozog zdravšie ako banánové toasty obsahujúce v skutočnosti omnoho viac živín. 

Na otestovanie vplyvu atraktivity na nákupné správanie Hagenová požiadala 89 ľudí, či by boli ochotní zaplatiť za peknú alebo škaredú papriku. Účastníci boli opäť viac naklonení tomu kúpiť lepšie vyzerajúcu papriku, lebo ju považovali za prirodzenejšiu a zdravšiu. Očakávali, že bude tiež lepšie chutiť. 

Estetika je dôležitá

Ako štúdia ukázala, estetické spracovanie má výrazný vplyv na náš výber jedla, čo využívajú nielen majitelia reštaurácií alebo obchodníci, ale môže to pomôcť aj rodičom. Dôležité je aplikovať tento poznatok v praxi a pripravovať zdravé jedlá v atraktívnejšej podobe. K hlavným radám odborníkov patrí použiť pri servírovaní porcií deťom rôzne vykrajovačky, aby ich napríklad aj zelenina zaujala už výzorom a dať si záležať na tom, aby jedlo bolo farebné. To upúta omnoho viac ako fádne vyzerajúca porcia.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie jedlo

2020-11-27 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia