Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SPÚŠŤAČE, ktoré vám bránia v zmene návykov: Dôvody, prečo sa nedokážete prestať PREJEDAŤ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dojedli ste tanier a predsa máte pocit, že by ste zvládli ešte jeden? Mánia prejedania sa raz za čas prepadne každého z nás. Problém však nastáva vtedy, ak je to často.

Existuje veľa dôvodov, prečo si neviete odpustiť veľa jedla. Z prieskumu v roku 2013 vyplýva, že 38 percent amerických dospelých sa prejedá kvôli stresu. Polovica z nich tvrdí, že si dopraje viac aspoň raz týždenne. Dôležité je pamätať si, že práve identifikácia vašich osobných spúšťačov pre prejedanie je prvým krokom k zmene vašich návykov, ako sa uvádza na healthline.com.

Čítajte tiež: Jeden z NAJ vitamínov zabráni INFARKTU: Záchrana pre životne dôležitý orgán!

Jedny sa nechcú vzdať jedla z emocionálnych dôvodov, u iných za to môže nuda a ďalší sa zle stravujú, preto majú stále hlad. Akonáhle zistíte, prečo toľko jete, môžete to napraviť a zmeniť stravovacie návyky!

Dôvody prejedania:

Vynechávate jedlo

Najhoršie, čo môžete, je vykašľať sa na raňajky, ktoré sú najdôležitejším jedlom dňa. Tí, ktorí na ne nezabúdajú, majú tendenciu jesť menej tukov a cholesterolu po celý deň. Výskum taktiež naznačuje, že konzumácia raňajok môže pomôcť pri chudnutí. 

Hlad je prezlečený smäd

Ak pravidelne počas dňa jete a napriek tomu máte chuť na maškrtenie, ktoré si neodmietate, opýtajte sa samých seba, či máte skutočne hlad. V skutočnosti si stačí dať pohár vody. Chute vás prejdú a žalúdok bude opäť zaplnený. 

Medzi príznaky skutočného hladu patrí od bolesti hlavy po nízku hladinu energie, až podráždenosť. Ak máte stále pocit, že potrebujete občerstvenie, začnite malými dávkami jedla. 

SPÚŠŤAČE, ktoré vám bránia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rozptyľujete sa

Zmeňte miesto, kde zvyknete jedávať. Neviete si predstaviť pozeranie televízie bez toho, aby ste si niečo nedali? Je pre vás nemožné stráviť čas za počítačom alebo v aute bez jedla? Je na čase to zmeniť! Začnite tým, že si dáte jedno jedlo každý deň bez toho, aby vás niečo rozptyľovalo. Jednoducho sa posaďte v kuchyni za stôl a vychutnávajte. Sústreďte sa na jedlo a pocit plnosti. Postupne, ak je to možné, zvýšte tento zvyk na dve až viac jedál denne. Pomôže vám to lepšie spoznať signály vášho tela, že ste plní a prestanete sa prejedať. 

Nedostatočne žujete jedlo

Odborníci odporúčajú prežuť každý kus jedla asi 30-krát. Takto si určíte vlastné tempo. Navyše, váš mozog doženie žalúdok. Lepšie si vychutnáte jedlo a jeho konzistenciu. Skúste si naložiť jedlo na menší tanier. Ak sa budete cítiť plno, ihneď zoberte tanier a umyte ho. Prípadne môžete v strede jedenia prestať a počkať 10 minút. Možno si uvedomíte, že ste príliš plní na to, aby ste pokračovali. 

Nesledujte, čo máte na tanieri

Existujú určité jedlá, ktoré spúšťajú ďalšie prejedanie. Aby ste ich odhalili, potrebujete denník, kde si budete zapisovať, čo ste všetko zjedli počas dňa. Tak zistíte, ktoré jedlo jete najčastejšie a identifikujete vinníka. Ak ho spoznáte, môžete ho pomaly vyradiť z jedálnička. 

SPÚŠŤAČE, ktoré vám bránia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neuvedomujete si svoje pocity

Identifikujte svoje emócie pred jedlom, najmä vtedy, ak nie je v naplánovanom čase dňa. Opäť môže byť užitočné viesť denník jedla a zaznamenávať tieto informácie. Zvážte, či cítite strach alebo stres, smútok alebo rozrušenie alebo hnev. Neexistuje žiadny „správny“ alebo „nesprávny“ spôsob, ako sa cítiť v danej chvíli, ale kontrola vašich emócií vám môže pomôcť zistiť, čo je príčinou vášho hladu.

Zhlboka sa nadýchnite a pred jedlom sa skúste zapojiť do iného typu činnosti, napríklad choďte na prechádzku, cvičte jogu a pod. 

Nemáte podporu

Oslovte priateľa, ak máte tendenciu sa prejedať. Zistíte, že nie ste sami a ak budete viacerí, ľahšie sa zbavíte problému! Kontakt s priateľom či známym vám môže zdvihnúť náladu a zabráni prejedaniu z nudy. 

Viac o téme: PotravinyZdravieJedloPrevenciaPrejedanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9