Príznaky Crohnovej choroby môžu pripomínať intolerancie či bežné tráviace problémy zahŕňajúce bolesť brucha, nevoľnosť alebo hnačky. Po niektorých potravinách sa zhoršujú, po iných záhadne vytrácajú. Viete, čo pri tejto diagnóze nesmie byť na tanieri?
Chrohnova choroba je nepríjemným zápalovým ochorením tenkého čreva. Dôležité je, aby bola rozpoznaná a liečená včas, v opačnom prípade môže vyústiť do viacerých pridružených zdravotných ťažkostí, dokonca aj rakoviny hrubého čreva.
Čítajte viac: Príčina Crohnovej choroby odhalená: Na vine môže byť zákerná baktéria
Ľudia s touto diagnózou nemajú veľa stravovacích možností. Z jedálnička musia v prvom rade vylúčiť mastné a vyprážané jedlá, mnohí z nich však netolerujú ani mliečne výrobky. V rámci diétnych opatrení by sa mali vzdať aj zeleniny, ovocia, strukovín a orechov, pretože majú problém s trávením vlákniny. Sú preto odkázaní na konzumáciu výživových doplnkov.
Čítajte viac: Biochemik o Helicobacter pylori: Baktéria, ktorá telu prináša viac, než len riziká
Podľa portálu Medicalnewstoday.com by sa mali pacienti s Crohnovou chorobou vyhýbať aj príliš korenistým jedlám. Všetko, čo by mohlo podráždiť črevá a podporovať zápalové procesy, je nežiaduce. Problémy môžu napáchať aj bežné nápoje, ako káva a limonády sladené cukrom, alebo kukuričným sirupom. Uprednostňovať treba čistú vodu, bezkofeínovú kávu a čaje, pretože kofeín môže zhoršovať prejavy ochorenia.
Väčšina druhov zeleniny je tabu
Medzi nežiaduce potraviny s vysokým obsahom vlákniny patrí aj hnedá a celozrnná ryža, celozrnné pečivo či quinoa. V prípade, že pacienti tolerujú mliečne výrobky, ako syry a jogurty, mali by si vyberať len také, ktoré neobsahujú napríklad ovocnú zložku pri jogurtoch alebo orechy pri syroch. Kvôli obsahu vlákniny by sa mali vyvarovať aj konzumácie kokosu. Okrem surového ovocia a ovocných štiav s dužinou je nutné vyhýbať sa i sušenému ovociu, napríklad hrozienkam. To isté platí pre zeleninu – väčšina druhov je pre pacientov tabu.
Medzi potraviny, ktoré ľudia s Crohnovou chorobou jesť môžu, patria napríklad ryby, mäso z hydiny, varené vajíčka, teda výdatné zdroje bielkovín. Ak zatúžia po chlebe, povolené je len pečivo z bielej múky. To isté platí pre ryžu – konzumovať smú len obyčajnú bielu ryžu s čo najnižším obsahom vlákniny. Mliečne výrobky je povolené konzumovať len vtedy, keď nezhoršujú príznaky choroby. Niektorí pacienti si teda môže spestriť jedálniček syrom, jogurtom, tvarohom či mliekom.
Zlaté pravidlo pri výbere stravy
V zásade platí, že by si ľudia s Crohnovou chorobou mali všímať, ktoré potraviny im škodia a ktoré ich telo toleruje. K potravinám, ktoré by mohli bez problémov stráviť, tiež patria oleje, maslo či margarín. Zlaté pravidlo „bezpečnosti potravín“ sa vzťahuje aj na ovocie – nie každé je „zakázané“. Niektorí pacienti dobre znášajú jablká bez šupky, zrelé banány a melóny či konzervované ovocie s výnimkou čerešní a bobuľovín. Aj medzi zeleninou možno nájsť menej problematické druhy, tekvicu, špargľu, baklažán a zelené fazuľky. Ako prílohu k mäsu tiež môžu ľudia s touto diagnózou konzumovať zemiaky bez šupy – za predpokladu, že po nich nemajú tráviace problémy.