Spôsobuje konzumácia červeného mäsa rakovinu? Ide len o mýtus alebo desivý fakt, ktorí si milovníci mäsa neradi pripúšťajú? Výskumníci už poznajú odpoveď.
Vedci z americkej University of Nevada v Rene sa prikláňajú k hypotéze, že mäso je skutočne jedným z faktorov, ktoré vyvolávajú rakovinu. Podarilo sa im totiž u niektorých zvierat identifikovať gén, ktorý s týmto ochorením súvisí. Gén nazvaný CMAH môže byť v ľudskom tele spúšťačom zápalovej reakcie. Tá môže zvyšovať ako riziko kardiovaskulárnych ochorení, tak rakoviny. Informácie boli zverejnené v magazíne Genome Biology and Evolution.
Čítajte viac: Osobnosť českej prírodnej medicíny David Frej: Chronický zápal v tele môže tlieť aj roky
CMAH umožňuje syntézu cukru s názvom Neu5Gc, v organizme človeka však chýba. Problémom je, že sa nachádza v tele zvierat s červeným mäsom, niektorých druhoch rýb a mliečnych produktoch. Keď človek prijíma napríklad mäso týchto zvierat, v tele začne prebiehať imunitná reakcia voči Neu5Gc, prejavujúca sa ako zápal, artritída alebo zhubné bujnenie.
Radšej biele mäso
Podivný gén CMAH je výsledkom genetickej zmeny, ktorá nastala pred dvomi miliónmi rokmi. Evolúcia pomocou nej odlíšila ľudí od zvyšku tvorstva, a zároveň ich takto ochránila pred niektorými patogénmi a chorobami primátov – gén CMAH sa pri pri nej v ľudskom genóme vypol, ale niektoré zvieratá sú stále jeho nositeľmi. Vedci sa teraz snažia pochopiť, prečo je gén u niektorých zvierat stále aktívny.
Za „červené“ možno označiť najmä mäso hospodárskych zvierat, teda hovädzie, bravčové, jahňacie, baranie, králičie či divinu. V prípade rýb vedci našli vysoké koncentrácie cukru Neu5Gc v rybích vajíčkach, resp. v kaviáre. Najvhodnejším na konzumáciu je biele mäso z hydiny, pretože vtákom aktívne gény CMAH chýbajú.