Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mäso a rakovina – mýtus či fakt? Nové zistenie potvrdzuje hororovú obavu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Spôsobuje konzumácia červeného mäsa rakovinu? Ide len o mýtus alebo desivý fakt, ktorí si milovníci mäsa neradi pripúšťajú? Výskumníci už poznajú odpoveď.

Vedci z americkej University of Nevada v Rene sa prikláňajú k hypotéze, že mäso je skutočne jedným z faktorov, ktoré vyvolávajú rakovinu. Podarilo sa im totiž u niektorých zvierat identifikovať gén, ktorý s týmto ochorením súvisí. Gén nazvaný CMAH môže byť v ľudskom tele spúšťačom zápalovej reakcie. Tá môže zvyšovať ako riziko kardiovaskulárnych ochorení, tak rakoviny. Informácie boli zverejnené v magazíne Genome Biology and Evolution.  

Čítajte viac: Osobnosť českej prírodnej medicíny David Frej: Chronický zápal v tele môže tlieť aj roky

CMAH umožňuje syntézu cukru s názvom Neu5Gc, v organizme človeka však chýba. Problémom je, že sa nachádza v tele zvierat s červeným mäsom, niektorých druhoch rýb a mliečnych produktoch. Keď človek prijíma napríklad mäso týchto zvierat, v tele začne prebiehať imunitná reakcia voči Neu5Gc, prejavujúca sa ako zápal, artritída alebo zhubné bujnenie.

Mäso a rakovina –
Zobraziť galériu (2)

Radšej biele mäso

Podivný gén CMAH je výsledkom genetickej zmeny, ktorá nastala pred dvomi miliónmi rokmi. Evolúcia pomocou nej odlíšila ľudí od zvyšku tvorstva, a zároveň ich takto ochránila pred niektorými patogénmi a chorobami primátov – gén CMAH sa pri pri nej v ľudskom genóme vypol, ale niektoré zvieratá sú stále jeho nositeľmi. Vedci sa teraz snažia pochopiť, prečo je gén u niektorých zvierat stále aktívny.

Za „červené“ možno označiť najmä mäso hospodárskych zvierat, teda hovädzie, bravčové, jahňacie, baranie, králičie či divinu. V prípade rýb vedci našli vysoké koncentrácie cukru Neu5Gc v rybích vajíčkach, resp. v kaviáre. Najvhodnejším na konzumáciu je biele mäso z hydiny, pretože vtákom aktívne gény CMAH chýbajú. 

Viac o téme: RakovinaČervené mäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9