Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci bijú na poplach: Je načase skončiť s mamografiou!

Mamografia patri medzi vyšetrenia, ktoré by mali absolvovať ženy po päťdesiatke raz za dva roky. Zobraziť galériu (2)
Mamografia patri medzi vyšetrenia, ktoré by mali absolvovať ženy po päťdesiatke raz za dva roky. (Zdroj: thinkstock.com)

Najlepšia zbraň v boji proti rakovine prsníka alebo len zbytočnosť? O mamografii sa už dlhé roky vedú dohady, či je vôbec pre ženy prospešná. Dokonca sa diskutovalo aj o jej nebezpečenstve. Čo na ňu hovoria odborníci?

Prevencia je najlepšia liečba, ako hovoria lekári, pričom dvojnásobne to platí u rakoviny. Odhalenie skorých príznakov ochorenia sa považuje za najlepší spôsob, ako zabrániť rakovine. Preto lekári naliehajú, aby ľudia nevynechávali pravidelné preventívne prehliadky a chodili na vyšetrenia. Predpokladá sa, že skríning ich ušetrí boja s chorobou a samotného rozvoja rakoviny, ktorá je smrteľnejšia ako ostatné choroby.

Čítajte tiež: Dôvody, prečo neodmietať sladkosti: Zdravotné benefity maškrtenia vás prekvapia

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa začalo tlačiť na ženy, aby nezabúdali na pravidelné mamografické vyšetrenia. Cieľom bolo znížiť rozvoj rakoviny a nakoniec aj úmrtia na chorobu. Avšak v novej štúdii publikovanej v BMJ výskumníci ukazujú, že mamografia sa len veľmi málo podieľala na znížení úmrtia alebo rozvoja pokročilého štádia rakoviny prsníka v období 23 rokov v Holandsku. Namiesto toho zistili, že röntgen viedol k nadmernej diagnóze až u 60% času vyšetrenia, ako sa píše na time.com. Inak povedané, mamografia bola zbytočne nadhodnotená.

Miera rakoviny sa neznížila

Štúdia sa týkala všetkých holandských žien, ktoré boli vyšetrené mamografmi každý druhý rok v rokoch 1989 až 2012 - išlo o približne 8 miliónov žien. Vedci na čele s  Dr. Philippe Autierom z University of Strathclyde Institute of Global Public Health chceli zistiť, či skríning ovplyvnil počet pokročilých karcinómov prsníka zaznamenaných v tom čase, ako aj úmrtia na chorobu. V predchádzajúcej štúdii, ktorá použila niektoré z tých istých údajov, sa zistilo zníženie výskytu niektorých pokročilých karcinómov prsníka v rokoch 1989 až 1997, čo naznačuje, že rozšírená mamografia bola účinná.

V dlhšom časovom období však vedci nedosiahli rovnaké zníženie. V skutočnosti od roku 1989 do roku 2012 nedošlo k významnému zníženiu výskytu rakoviny prsníka v štádiu 2 až štádia 4. Na druhej strane výskyt včasných štádií rakoviny na mieste, na ktorých sa nádor nerozšíril do okolitých tkanív, sa každoročne zvýšil o 4%. Autier vypočítal, že 59% lézií zistených mamografmi bolo nadmerne diagnostikovaných, čo znamená, že nevyhnutne nepotrebovali liečbu.

Tieto zistenia potvrdili i ďalšie štúdie z USA, Austrálie a Nórska. Taktiež ukázali, že od používania mamografov v 70. rokoch minulého storočia sa miera rakoviny prsníka dramaticky neznížila. Zatiaľ čo v Spojených štátoch klesajú úmrtia na rakovinu prsníka, odborníci tvrdia, že sú lepšie riešenia, než podstupovať vyšetrenie mamografiou.

Prehnaná diagnostika

Na základe týchto údajov v roku 2009 Pracovná skupina pre preventívne služby USA odporučila, aby väčšina žien vo veku 50 rokov začala chodiť na pravidelný skríning, pričom predtým sa to týkalo žien už v štyridsiatke. Vyšetrenie by malo byť namiesto raz do roka, raz za dva roky.

"Ukazuje sa, že pokračovanie v mamografickom vyšetrení žien nie je dobrým riešením," hovorí Autier a pokračuje: "v podstate preto, že cena, ktorú majú ženy zaplatiť z hľadiska prehnanej diagnostiky je obrovská."

Predchádzajúce štúdie dokázali, že nadmerná diagnóza rakoviny prsníka vedie k dodatočnej biopsii a dokonca k liečebným postupom, ktoré vystavujú ženy vedľajším účinkom bez toho, aby ich nevyhnutne chránili pred rakovinou.

Autier tvrdí, že v predchádzajúcich desaťročiach sa hovorilo o mamografickom skríningu ako o úžasnom vyšetrení, pretože sa domnievalo, že prínosy pre ženy pri odhaľovaní rakoviny prevažujú nad poškodením rozvoja choroby. Ako potvrdil, dôkazy už toto nepodporujú.

Vitamín B6 (pyridoxín) je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Podporoval som mamografický skríning z mnohých dôvodov," hovorí. "Vôbec nie som rád, že sme v tejto štúdii zistili, že mamografia pravdepodobne nie je ideálnym riešením, čo sa týka ochrany žien pred rakovinou prsníka. Neexistuje žiadny dobrý dôkaz o tom, že mamografia spôsobuje rozdiel v úmrtnosti a ak áno, je to pravdepodobne okrajové. Ale nadmerná diagnostika je obrovská. "

Nie je ideálna, ale najlepšie dostupná technológia

Nie všetci však súhlasia s jeho záverom. Robert Smith, viceprezident pre skríning rakoviny v Americkej rakovinovej spoločnosti poznamenáva, že nie všetky ženy, ktoré sú oprávnené a vyzvané, aby prijali mamografické vyšetrenie a spravili to, robia tak pravidelne každý druhý rok. Účasť na vyšetreniach majú tendenciu klesať v priebehu času, hovorí Smith.

Autier nie je proti skríningu rakoviny, ale ako hovorí, na základe jeho zistení mamografia pravdepodobne nie je ideálnym spôsobom, ako odhaliť rakovinu prsníka. Na druhej strane hovorí, že skríning rakoviny krčka maternice a rakoviny hrubého čreva je mimoriadne účinný; tieto metódy súviseli s poklesom počtu úmrtí spôsobených týmito druhmi rakoviny o 70% až 80%.

Argumentuje, že jeho zistenia podporujú potrebu efektívnejšieho spôsobu zistenia rakoviny prsníka, ktorú v súčasnosti vyvíjajú ďalší výskumní pracovníci. Zatiaľ čo mamografia nie je ideálnym nástrojom, teraz je najlepšou dostupnou technológiou. Všetky ženy, a najmä tie, ktoré predstavujú vysoké riziko vzniku rakoviny prsníka z dôvodu rodinnej anamnézy ochorenia, by mali so svojimi lekármi prediskutovať výhody a riziká skríningu a rozhodnúť, či by mali pokračovať v skríningu a ak áno, ako často a ako dlho.

Viac o téme: ZdravieVyšetrenieRakovinaMamografia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9