Ničiteľ vírusov na nedeľnom stole? Toto robí slepačí vývar s naším telom!

Zdroj: thinkstock.com
2017-12-05 12:00:00

Kto by si nepamätal na časy, kedy naše staré mamy postávali pri sporáku a celé hodiny varili vývar. Táto chutná domáca polievka je dnes nielen tradičným nedeľným pokrmom. V židovskej kuchyni sa slepačej polievke hovorilo tekutý penicilín. Skutočne ju možno považovať za vynikajúci liek na zimné choroby?

 

Podľa výskumníkov je slepačia polievka najlepšou voľbou pri prechladnutí v tomto zimnom období. Štúdia zistila, že môže zmierniť symptómy infekcií horných dýchacích ciest, keďže obsahuje protizápalové látky. Ďalší výskum zase ukazuje, že vôňa, korenie a teplo z polievky môžu pomôcť vyčistiť dutiny a tým upchatý nos spôsobený bežným prechladnutím. Aby sa toto tvrdenie potvrdilo, výskumníci z University of Nebraska otestovali "babičkinu" polievku.

Čítajte tiež: Ako rozoznať kvalitné mäso? Najdôležitejšie faktory, ktoré ho prezradia

Prínosy slepačej polievky sa datujú už pred storočiami, keď egyptský židovský lekár a filozof, Moshe ben Maimom odporúčal vo svojich štúdiách z 12. storočia slepačiu polievku na príznaky, ktoré sprevádza nádcha a prechladnutie. Odvtedy sa recepty na teplý vývar dedili z generácie na generáciu a stali sa obľúbenými pomocníkmi v boji proti prechladnutiu.

Čistí dutiny, hydratuje a doplní živiny

Dr. Stephen Rennard skúmal slepačiu polievku, ktorá má tiež prívlastok ako babičkina. Tá zahŕňala kuracie mäso, cibuľu, sladké zemiaky, paštrnák, uhorky, mrkvu, zeler, petržlen, soľ a korenie. Chcel si overiť, či by pohyb neutrofilov, najbežnejších bielych krviniek v krvi, ktoré chránia telo pred infekciou, bol zablokovaný alebo znížený slepačou polievkou. Predpokladá sa, že zníženie pohybu neutrofilov sa môže znížiť činnosť horných dýchacích ciest, čo spôsobuje symptómy podobné prechladnutiu.

Výsledky sú jednoznačné! Naznačujú, že slepačia polievka môže mať protizápalové zložky, ktoré môžu zmierniť príznaky a skrátiť priebeh infekcie horných dýchacích ciest. Táto štúdia však nebola vykonaná na ľuďoch, ale na ich bielych krvinkách. Dr Rennard dodal, že psychologická a fyzická pohoda, ktorú majú ľudia po konzumácii polievky, môže byť v skutočnosti zapríčinená placebo efektom.

Ďalšia štúdia, ktorá sa uskutočnila takmer pred 40 rokmi, zistila, že aróma, teplo a korenie z kuracieho polievka môžu pomôcť vyčistiť dutiny a preťaženie tým, že zredukujú hlien a uvoľnia dýchacie cesty.

Florida internista Dr Gail van Diepen pre Daily Mail Online povedal: "Zvýšenie príjmu tekutín je dôležité, keď ste prechladnutí. Je to spôsobené uvoľnením tekutín z nosa alebo horúčkovitého potu, ktoré vyvolávajú dehydratáciu."

Keď ste chorí, vaše telo potrebuje nahradiť tieto stratené tekutiny, ktoré vám dodá slepačia polievka, ako naznačuje doktor van Diepen.

Hoci výskumníci neboli schopní identifikovať presné zložky v polievke, ktoré by boli zodpovedné za liečivý účinok, podľa nich to môže byť kombinácia zložiek, ktoré pracujú spoločne a majú priaznivé účinky. Ako ďalej dodal Rennard, polievka môže zlepšiť rehydratáciu a výživu v tele. Väčšina polievok obsahuje prísady s vysokým obsahom živín. Slepačia polievka obsahuje viac ako päť druhov zeleniny s vysokým obsahom vlákniny, vitamínu C a antioxidantov.

Nemusí byť domáca

Konzumácia jedného taniera plného kuracieho vývaru zabezpečí dennú dávku živín, ktoré môžu posilniť imunitný systém. Ten je potom schopný bojovať  proti príznakom prechladnutia. Nielen domáce polievky majú takéto účinky.

"Mnoho kupovaných, pripravených a dokonca konzervovaných polievok malo rovnaký inhibičný účinok," povedal Dr Rennard.

Fotogaléria


Tagy:
polievka slepačí vývar

2017-12-05 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia